Koprivica: Vlada troši velike iznose budžetske rezerve na fizička lica
Momo Koprivica

Koprivica: Vlada troši velike iznose budžetske rezerve na fizička lica

Potpredsjednik i poslanik Demokrata, Momo Koprivica, na današnjoj pres konferenciji upoznao je javnost sa saznanjima i zaključcima u vezi sa isplaćivanjem sredstava tekuće budžetske rezerve fizičkim licima, u periodu od 1.1.2012. do 31.12.2017. godine.

"Dok sa jedne strane vlade u kontinuitetu uzimaju od usta sirotinje i stežu kaiš građanima, sa druge strane daju šakom i kapom sredstva budžetske rezerve svojim favoritima, hrane parazitsku klasu i bez dileme kupuju glasove i političku podršku. Vlada dok zavodi mjere štednje na teret društva, istovremeno troši velike iznose budžetske rezerve na fizička lica, i to iza leđa građana, daleko od očiju javnosti i bez čvrstih kriterijuma i pravnih ograničenja", saopštio je potpredsjednik Demokrata.

Kako je Koprivica saopštio, Ministarstvo finansija navodi da odluke o raspodjeli sredstava iz tekuće budžetske rezerve fizičkim licima donose: Uži kabinet Vlade Crne Gore, Komisija za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve i Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

To je kako kaže suprotno članu 38 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji propisuje: "o korišćenju sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve, uz prethodnu saglasnost Vlade, odlučuje Ministarstvo finansija."

„Prema tome, jasno proizlazi da odluke donosi fantomski organ i para-institucija, tu mislim na Uži kabinet, tijelo bez ustavnog i zakonskog utemeljenja i javnih obaveza. Dakle, pravni poredak ga ne poznaje, a sve što radi, radi tajno. Nema dileme da se to čini radi grubog zaobilaženja procedura i izbjegavanja javnosti“, izjavio je Koprivica.

Ministarstvo finansija u odgovoru na pitanje za koje se namjene dodjeljuju sredstva tekuće budžetske rezerve navodi: "Fizičkim licima dodjeljuju se sredstva za liječenje, školovanje i poboljšanje materijalne situacije." 

„Sve što je dato za liječenje ljudi, neka je i to pozdravljamo. Međutim, druge dvije namjene su apsolutno neodređene što daje odriješene ruke u pogledu korišćenja budžetske rezerve. Šta znači "poboljšanje materijalne situacije"? Kome i do kog nivoa? Gdje je išta od ovoga definisano? Ako nema preciznih i objektivnih kriterijuma, onda nastaju zloupotrebe, narušavanje pravičnosti, jer ne dobijaju svi pod jednakim uslovima, kao i kršenje principa efikasnosti, jer se neće sredstva usmjeriti prema stepenu društvene potrebe, već prema lojalnosti i podobnosti“, kazao je potpredsjednik Demokrata.

Koprivica je naveo da su Demokrate saznale da se u periodu od 1.1.2012. do 31.12.2017. godine u prosjeku godišnje fizičkim licima isplaćivalo 3 325 972 eura iz tekućih budžetskih rezervi.

"Ukupna suma u tom periodu iznosi 19 955 832 eura. Ovo govori o raspolaganju enormnim iznosima u korist fizičkih lica i da je na djelu paralelna budžetska politika. Takođe to govori o nepostojanju fiskalne discipline i o potpuno zanemarenom principu efikasne raspodjele sredstava. Saznali smo da se broj fizičkih lica kojima su isplaćena sredstva tekuće budžetske rezerve na godišnjem nivou kretao od 4 645 do 6 662, odnosno u prosjeku su godišnje isplaćivana sredstva za 5 848 lica", navep je Koprivica.

Dodaje da to nameće nekoliko zapažanja.

"Prvo, u pitanju je izrazito raširena potrošnja, ona postaje pravilo, a ne izuzetak kako bi trebalo da bude po slovu Zakona. Drugo, simptomatične su velike varijacije broja fizičkih lica od jedne do druge godine koje dostiže i do 2017 lica. Da li je ova varijacija izazvana i uslovljena izbornim ciklusom? Treće, Ministarstvo finansija ne daje pregled po godinama broja fizičkih lica kojima su isplaćivana sredstva tekuće budžetske rezerve, iako je to lako sačiniti jer se budžetske godine poklapaju sa kalendarskim. Nemam sumnju i smatram da taj pregled ne pružaju da se ne bi vidjela ekspanzija broja fizičkih lica- korisnika u izbornim godinama. Takođe, saznajemo da prosječan iznos isplaćenih sredstava tekuće budžetske rezerve po fizičkom licu u ovom periodu vrijedi 564 eura. Ovaj iznos ozbiljno baca sumnju na ranije pomenute namjene. Toliki iznos nije dovoljan ni za liječenje, ni za školovanje, ni za poboljšanje materijalne situacije. Ovaj iznos najviše liči na iznos mita ili tekućeg namirivanja partijsko- budžetskih parazita“, naglasio je Koprivica.

Osim što vrlo neodgovorno, neracionalno i proizvoljno troše budžetske rezerve,prema njegovim riječima Vlada i Ministarstvo finansija "to čine i tajnovito tako što izbjegavaju da daju  odgovor na ključno pitanje iz podnijetog Zahtjeva za dostavljanje informacija, koji je u Skladu sa članom 50 Poslovnika, a koje glasi: da li je i kojim javnim funkcionerima, u kojim iznosima i za koje namjene odobravalo sredstva tekuće budžetske rezerve u periodu 1.1.2012. do 31.12.2017".

"To pitanje im je poslato 23.3. ove godine i na taj dio Zahtjeva njesu htjeli da daju odgovor. Postavlja se opravdano pitanje: zašto se kriju imena javnih funkcionera? Da li da se sakrije činjenica da oni dobijaju i hljeba preko pogače? Takođe, 31.7. ove godine im je u skladu sa članom 50 Poslovnika poslat Zahtjev za dostavu obavještenja sa očekivanjem da odgovore na pitanje: kojim fizičkim licima, u kojim iznosima i za koje namjene. A uz to i Zahtjev za dostavu Izvještaja o izdacima budžetskih rezervi koji se sačinjavaju u skladu sa članom 68 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Iako je rok 15 dana i uprkos poslatoj urgenciji, ni do danas nije dat odgovor! Kao zmija noge, tako i Ministarstvo finansija krije imena fizičkih lica i javnih funkcionera kojima su odobrena i isplaćena sredstva tekuće budžetske rezerve", naveo je Koprivica.

Kako je kazao poslanik Demokrata „kad već govorimo o netransparentnosti Ministarstva finansija i kršenju Poslovnika prema kojem su dužni da poslaniku dostave  tražene informacije i obavještenja u roku od 15d ana, naime, na moj, u skladu sa članom 50 Poslovnika podnijet, Zahtjev za obavještenje i objašnjenje o preduzetim mjerama Ministarstva finansija u vezi sa nezakonitim prisvajanjem fonda dobitaka od strane privrednog društva Lutrija CG AD, koji je podnijet čak, vjerovali ili ne, 27.1.2017. godine i učinjene urgencije još nijesam dobio odgovor. Dakle, pod pritiskom tajkunskog ortakluka iz Splendida Ministarstvo finansija nema odgovor ni nakon jednu godinu i osam mjeseci. To ćutanje je skandalozno i govori o totalno zarobljenoj državi.“

„Kad su u pitanju budžetske rezerve, Ministarstvo finansija ne smije osporavati pravo javnosti da zna sve o tome koliko je potrošeno budžetskog novca, na koga je i kako potrošen budžetski novac i koji su rezultati postignuti. Pravo je javnosti da zna sve o potrošnji svakog centa novca poreskih obveznika. Bez maksimalne transparentnosti nema kontrole, odgovornosti, reda i domaćinskog raspolaganja budžetskim novcem. Transparentnost je uslov svrsishodnosti  i polaganja računa o upravljanju onim što pripada građanima, a sakrivanje fiskalnih informacija znak je zloupotreba, bezakonja, korupcije i samovolje. Nedvosmisleno se može na osnovu svih činjenica zaključiti da Crna Gora nema dobar pravni okvir budžetskog procesa i da su budžetske rezerve jedna od najtamnijih strana ovog procesa“, zaključio je Koprivica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.