Vlada utvrdila predlog Zakona o državnoj upravi, evo koje su novine!
Suzana Pribilović

Zakonom od državnoj upravi smanjiti troškove

Vlada utvrdila predlog Zakona o državnoj upravi, evo koje su novine!

Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva javne uprave, utvrdila predlog Zakona o državnoj upravi kojim se stvaraju uslovi za potpunu reorganizaciju državne uprave u kontekstu reforme javne uprave, saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Pribilović je istakla da predložena zakonska rješenja treba da doprinesu stvaranju moderne, racionalne i efikasne javne uprave i naglašavaju novu ulogu državne uprave u razvoju društva.

"Cilj novih zakonskih rješenja je da se unaprijedi organizaciona struktura, te organizacija državne uprave uskladi sa evropskim standardima na način da se utvrdi jasna tipologija organa državne uprave i jasne linije odgovornosti u sistemu", pojasnila je Pribilović.

Takođe, kako je istakla nova zakonska rješenja treba da doprinesu smanjenju troškova javne uprave.

Predlog zakona donosi niz novina.

Jedan od njih je da se u sistem državne uprave, pored ministarstava i organa uprave, po prvi put uvode državne agencije i fondovi, koji vrše poslove državne uprave, pa se na ovaj način organizaciona struktura usaglašava sa EU standardima, odnosno principima javne uprave koje je SIGMA 2017. godine utvrdila za sve države kandidate za članstvo u EU.

"Na ovaj način uspostaviće se pravni okvir za jasnu organizaciju i tipologiju organa i doprinijeti koherentnosti sistema, što je jedan od strateških ciljeva reforme javne uprave utvrđen Strategijom reforme javne uprave do 2020. godine", saopštila je Pribilović.

Ona je istakla i da se izjednačava položaj svih organa uprave u odnosu na resorna ministarstva i unapređuje komunikacija između organa uprave i ministarstava.

Pribilović pojašnjava da u odnosu na važeći zakon, ovaj predlog zakon ne razlikuje organe u sastavu i samostalne organe, već se uprave osnivaju kao samostalni organi za poslove izvršavanja zakona i drugih propisa ili za vršenje pretežno stručnih i sa njima povezanih upravnih poslova u pojedinim oblastima i to ako su ispunjeni određeni uslovi.

"Uprave imaju stručnu i upravljačku samostalnost u skladu sa zakonom, a njihova odgovornost je ojačana", pojašnjava ministarka.

Novina je i to da će se Uredbom o organizaciji koju donosi Vlada urediti nova organizacija državne uprave, upravne oblasti za koje se organi državne uprave osnivaju i druga pitanja od značaja za rad državne uprave, dok će se posebni zakoni kojima su osnovane državne agencije i fondovi uskladiti sa ovim sistemskim zakonom.

Unaprediće se i sistem izvještavanja ministarstava i organa uprave prema ministarstvima.

Ministarka je navela i da su kao novina utvrđene jasne linije odgovornosti na svim nivoima, kako bi se doprinijelo efikasnosti rada i  djelovanja državne administracije i obezbijedio visok nivo kvaliteta u pružanju usluga.

"Ograničili smo broj državnih sekretara u ministarstvima na maksimum 2. Pored navedenog, predlog zakona se bavi i pitanjima prenošenja, odnosno povjeravanja poslova lokalnim samoupravama, kao i kontrolom nad vršenjem tih poslova, što će doprinijeti efikasnosti i jačanju odgovornosti, čije efekte u krajnjem treba da osjete građani", kazala je Pribilović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.