"Ekološka država se ne slavi zagađenim vazduhom, otpadom, uništavanjem staništa biljaka i životinja..."

Iz Građanskog pokreta URA danas su se osvrnuli na obilježavanje 27 godina od proglašenje Crne Gore ekološkom državom.

Ističu da to samoproglašenje za 27 godina nije opravdalo pobude i da se na tom polju u zemlji evidentiraju veliki problemi od koji se nijedan ne rješava godinama unazad.

„Postoji veliki problem sa zagađenjem vazduha kako u sjevernim gradovima tako u centralnom dijelu i na primorju. Država se protiv toga bori tako što čeka da duvne vjetar i rastjera štetne čestice u vazduhu. Osim toga mnoge opštine imaju problem sa odlaganjem otpada i sa divljim deponijama na svakom koraku. Ni na planu prečšćavanja otpadnih voda situacija nije dobra jer primjera radi Glavni grad i dlje nema toliko neophodan kolektor koji bi zadovoljio broj stanovnika Podgorice danas“, navode iz ove partije.

Kao još jedan od „kamena na vratu“ našoj zemlji u oblasti zaštite životne sredine, navode i Solanu, bez čijeg kažu, rješenja nema zatvaranja poglavlja o zaštiti životne sredine sa EU.

Zaključuju da aktuelna vlast nije spremna da se uhvati sa svim ovim problemima i da godinama nije radila na podizanju svijesti građana o značaju očuvanja životne sredine.

„Zato danas kao najčešći problem koji turisti koji posjećuju našu zemlju navode otpad i smeće na svakom koraku“, istakli su oni.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.