Na Balkanu sve veće interesovanje za učenje turskog jezika: Počeo upis i u CG
Foto: AA

Most koji spaja ljude

Na Balkanu sve veće interesovanje za učenje turskog jezika: Počeo upis i u CG

Čovjek je bogat onoliko koliko jezika zna. Istovremeno, to je most koji spaja ljude. Mnogi na Balkanu svjesni su ovih činjenica i često se odlučuju na učenje više stranih jezika. Jedan od popularnijih stranih jezika u zemljama regiona u posljednjih nekoliko godina je i turski jezik, koji izaziva sve veće interesovanje svih generacija.

Institut "Yunus Emre" u Podgorici počeo je sa upisom novih polaznika kursa turskog jezika. Interesovanje za kurs je veliko, ne samo u Podgorici, već i u drugim crnogorskim gradovima.

2018092023245660937372456Web

Eda Polat,foto:AA

Eda Polat, koordinatorka za obrazovanje i nastavu u Institutu kazala je da su prijave za kurs u toku. 

”Prijave su počele 3. septembra i trajaće do 20. septembra. Nastava će početi 24. septembra. Interesovanje za kurs je veliko i zadovoljni smo za sada“, kaže Polat. 

Ističe da kako vrijeme odmiče, raste i broj onih koji uče turski jezik u Crnoj Gori. 

”Imamo veliki broj zahtjeva, ne samo u Podgorici, nego iz cijele Crne Gore dolaze prijedlozi da se startuje i u drugim gradovima, u Baru, Ulcinju, Bijelom Polju. Vjerujemo da će broj onih koji uče i turski jezik biti još veći“, ističe Polat. 

2018092023245660937372455Web

Foto:AA

Kao i prethodnih godina, kurs će biti organizovan na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu Donja Gorica.

- U Bosni i Hercegovini oko 500 polaznika kurseva turskog jezika -

Mehmet Akif Jaman, direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu, izjavio je da u novom ciklusu očekuju oko 500 polaznika kurseva turskog jezika na nivou Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako se sertifikovani kursevi turskog jezika koje organizuje Institut odvijaju u Sarajevu, Mostaru i Fojnici.  Osim toga, Institut "Yunus Emre" u Mostaru organizuje kurseve i u Konjicu i Stocu.

”Kurseve turskog jezika imamo i u drugim gradovima, ali oni nisu sertifikovani. Svake godine kurseve organiziramo u 10-15 gradova širom zemlje. Ali, za njih ne dajemo sertifikat nego potvrdu o pohađanju kursa”, kazao je Jaman.

Podsjetio je kako je Institut u glavnom gradu Bosne i Hercegovine osnovan 2009. godine, što je među najranijim predstavništvima u inostranstvu, a do sada kurs turskog jezika pohađalo je oko 5.000 učenika.

U novom semestru očekuju više od 300 prijava. Upis je počeo 10. septembra, a trajaće do 21. septembra. Institut "Yunus Emre" u Sarajevu organizuje kurseve turskog jezika za grupe od nivoa A1 do C2.

Institut organizuje i radionice prevođenja koje traju 12 sedmica, a prijave su otvorene do 28. septembra. Jaman je pojasnio kako za radionice interesovanje pokazuju najviše studenti turkologije. Biće organizirani i dodatni časovi konverzacije.

Upis na kurs turskog jezika koji organizira Institut "Yunus Emre" u Mostaru počeo je 17. septembra i trajaće do 3. oktobra. Početak nastave planiran je za 8. oktobar.

Jaman je pojasnio kako u Mostaru kurseve turskog jezika tokom jednog semestra u prosjeku pohađa između 100 i 150 učenika.

Prijave za kurs turskog jezika u Fojnici bit će otvorene do petka naredne sedmice.

”Interesovanje za kurseve turskog jezika u Bosni i Hercegovini raste iz dana u dan. Bilo da je to zbog povećanih turskih investicija u zemlji, broja učenika turskog jezika, nastavnika turskog jezika, svakog dana sve je veće interesovanje za turski jezik “, dodao je Jaman.

Na kraju je podsjetio kako učenici koji ostvare zapažene rezultate tokom kursa imaju priliku biti dio jednomjesečne Ljetne škole turskog jezika koju Institut "Yunus Emre" svake godine organizuje u Turskoj.

Kurseve turskog jezika u organizaciji Instituta "Yunus Emre" u bh. gradovima do sada je pohađalo nekoliko hiljada polaznika. 

-   Srbija: Ove godine oko 100 polaznika kursa turskog jezika -

Institut "Yunus Emre" u Beogradu ove godine očekuje blizu 100 polaznika kursa turskog jezika, što pokazuje da postoji sve veće interesovanje za učenje turskog, izjavio je direktor Instituta Fahri Akdogan.

2018092023245664937372570Web

Foto:AA

Institut posluje od 2015. godine i od tada otprilike hiljadu učenika je prošlo kroz njihov obrazovni sistem.

"Upisali smo sve nivoe u ovom upisnom roku od A1 do C1, na svim nivoima imamo grupe. Najveći broj učenika je trenutno na nivou A1. Na to mi gledamo kao na interesovanje koje se konstantno povećava i to nas vrlo raduje", navodi Akdogan.

Među polaznicima ima svih uzrasta i ne postoji nikakva starosna granica, a najbitnija je želja za učenjem.

Ono na čemu Institut trenutno radi su razgovori sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koji bi trebalo da za rezultat imaju potpisivanje protokola za uvođenje turskog jezika kao izbornog predmeta u osnovnim školama u Srbiji.

Istovremeno, više osnovnih škola u Srbiji dobile su zahtjeve da se u njima održavaju časovi turskog jezika.

- Na Kosovu veliko interesovanje za učenje turskog jezika -

Institut "Yunus Emre" u Prištini započeo je registraciju zaintresovanih za novu sezonu kurseva turskog jezika.

Direktor Instituta "Yunus Emre" u Prištini Mehmet Ulker kazao je da je ovih dana počela registracija za kurseve turskog jezika. Navodi da će se kursevi održavati kako u prostorijama Instituta "Yunus Emre" u Prištini, Prizrenu i Peći, tako i van centara Instituta. 

Zbog iskazanog interesovanja kursevi turskog jezika organizovaće e se i u školama i institucijama sa kojima Institut sarađuje, i to u Vučitrnu, Mitrovici, Glogovcu, Đakovici, Gnjilanu i u regionu Župe, opština Prizren. 

2018092023245649037372222Web

Foto:AA

Kursevi će, dodaje Ulker, u prostorijama Instituta početi prve sedmice oktobra i registracija će trajati sve do tada, dok će registracija za kurseve van Instituta trajati do zadnje sedmice septembra. 

"Kao i uvijek, interesovanje za učenje turskog jezika na Kosovu je zaista veoma veliko i nastavlja da se povećava. Postoji sve veće interesovanje za turski jezik i u drugim gradovima. Ovih dana imamo zahtjeve i od institucija, naprimjer od banaka, tako da njihovo osoblje bude cijela jedna grupa", rekao je on. 

- Hrvatska: "Yunus Emre" očekuje 60 polaznika kursa turskog jezika –

Upisi na besplatni kurs turskog jezika u Institutu "Yunus Emre" u Zagrebu počinju od ove sedmice, a predavanja počinju 1. oktobra.

Kapacitet kurseva je do 60 učenika, izjavio je v.d. direktora Instituta "Yunus Emre" u Zagrebu i voditelj programa Fatih Mahdum koji očekuje da će kursevi biti popunjeni.

Ovog semestra planirano je otvaranje četiri grupe A1, A2, B1, zavisno od interesa, kao i održavanje konverzacijske grupe.

Svaka grupa će imati dva puta sedmično predavanje u trajanju od osam mjeseci, a za svaki stepen održaće se ukupno 144 časa predavanja.

Svim učenicima koji pokažu dobre rezultate na završnim ispitima biće dodijeljen sertifikat.

Za prošli semestar, zagrebački ogranak Instituta "Yunus Emre" dodijelio je 50 sertifikata.

Svake godine se stipendira odlazak učenika u Tursku na Ljetnu školu koja traje mjesec dana.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.