Kolumbija i dalje glavni proizvođač kokaina na svijetu (VIDEO)
ilustracija

Izvještaj UNa

Kolumbija i dalje glavni proizvođač kokaina na svijetu (VIDEO)

Kolumbija je i dalje najveći proizvođač kokaina na svijetu sa rekordnim povećanjem plantaža koke i potencijala za proizvodnju ove droge 2017. godine, navela je danas Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Nelegalno gajenje listova koke poraslo je za 17 odsto na 171.000 hektara, a kapacitet za proizvodnju kokaina porastao je za 31 odsto u odnosu na 2016. godinu na 1.378 tona, što je najviše registrovano od kada je počelo vođenje podataka, navela je ta organizacija u svom godišnjem izvještaju objavljenom danas u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, prenosi Beta.

Najviše pogođen dio Kolumbije je departman Narinjo na jugozapadu koji se graniči s Ekvadorom na obali Pacifika.

Bande narko dilera i grupe koje su se odvojile od bivših Fark gerilaca bore se za kontrolu nad tom strateškom zonom za izvoz kokaina ka SAD.

Kolumbija je prva zemlja po gajenju koke i proizvodnje kokaina ispred Perua (43.900 hektara) i Bolivije (24.500 hektara), prema navodima UN.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.