Džemovi od povrća su postali pravi hit
Foto: Ilustracija

Recepti koji će vam koristiti

Džemovi od povrća su postali pravi hit

Šargarepa, cvekla, paprike, paradajz, čili papričica i luk postali su najnoviji ukusi džemova koje šefovi obožavaju.

Ovo su 5 neočekivanih džemova. Originalnih i ukusnih!

Prvi po ukusu je džem od patlidžana. To je jelo iz gruzijske kuhinje. Svi će vas pitati od čega je napravljen džem i malo je vjerovatno da će pogoditi.

Džem od patlidžana

Potrebno je: 1 kg malih (6-8 cm dužine) patlidžana, litra i četvrt vode, 1 kašičica sode bikarbone, kilogram i po šećera, 5 karanfila, cimet ili vanila po ukusu.

Priprema : Patlidžan oljuštiti, isjeći po dužini na dva dijela. Izdubiti viljuškom. Da ne potamne, odmah ih potopiti u hladnu vodu. U čaši tople vode rastvoriti sodu bikarbonu pomiješanu sa 4 šolje hladne vode. Vratiti patlidžan i ostaviti da odstoji 5 sati.

Sodu ukloniti ispiranjem patlidžana pod mlazom hladne vode. Staviti ih u ključalu vodu i kuvati još 5 minuta, a zatim ispustiti vodu.

Pripremiti sirup od šećera i preliti preko patlidžana pa kuhati 30 minuta. Ukloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2 sata. Ovu radnju ponoviti tri puta, nakon čega džem treba kuhati 3 sata. Na kraju, dodajte vanilu i sipajte u sterilizovane tegle.

Džem od šargarepe

Potrebno: Kilogram šargarepe, kilogram šećera, jedan limun, 1 limun i 1 šolja vode.

Priprema: Šargarepe temeljno oprati, očistiti od kore i izrezati na kolutove srednje debljine. Posuti šećerom i iscijeđenim limunom i preliti ključalom vodom. Kuvati sat vremena dok mrkva ne omekša i ne postane providna. Skuhani džem sipati u čiste i sterilne tegle. Zatvoriti poklopcem.

Džem od tikvica

Potrebno: Kilogram tikvica, kilogram šećera, pola šolje vode i jedan limun.

Priprema: Tikvice oljuštiti i očistiti od sjemena pa izrezati na kockice. Napraviti sirup od šećera i pola čaše vode. Preliti preko tikvica i dovesti do ključanja. Dodati limun i kuhati 45 minuta. Sipati vruć džem u sterilizovane tegle.

Džem od paradajza

Potrebno: Kilogram zrelog čeri paradajza, kilogram šećera, mali limun.Opciono se mogu dodati vanila ili đumbir.

Priprema: Oprani paradajz potopiti 30 sekundi u ključaloj vodi, izvadite i stavite u drugu posudu sa hladnom vodom. Napraviti rez na vrhu paradajza i ukloniti koru. Isejckan paradajz sa šećerom ostaviti da odstoji preko noći. Sok od paradajza kuvati sat vremena, a zatim dodati koru limuna i kuvati još sat vremena.

Džem od krastavaca

Potrebno: Kilogram krastavaca, 1 vanila, 80 g sitno isjeckanog đumbira, sok i kora dva limuna, 600 grama šećera.

Priprema: Oljuštiti koru krastavca i ukloniti sjemenke. Izrezati krastavac na tanke kolutove. Staviti u šerpu sa debljim dnom, dodati šećer i preostale sastojke - vanilu, đumbir, koru i sok limuna. Kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta. Kada je džem gotov sipati u sterilizovane tegle i utopliti ih.

Izvor: Avaz

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.