Javni dug nije opasnost za zemlje regiona ako ojačaju ekonomije
Foto: AA

Okrugli sto u Podgorici

Javni dug nije opasnost za zemlje regiona ako ojačaju ekonomije

Problem s javnim dugom, s kojim se susreću zemlje Zapadnog Balkana, ne bi bio od velike opasnosti kada bi države regiona usmjerile svoje napore na jačanju sopstvenih ekonomija.

Srbija je svoj javni dug utrostručila za posljednjih osam godina, dok je u Crnoj Gori javni dug iznad 70 odsto BDP-a, poručeno je danas na okruglom stolu u Podgorici, gdje se diskutovalo o javnom dugu u zemljama regiona.

Trenutno javni dug Srbije iznosi 24 milijarde eura, dok je javni dug Crne Gore preko 70 odsto BDP-a. 

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedjeljnika "NIN", kazao je da se za osam godina javni dug te zemlje povećao tri puta. 

"Problem je što od tog povećanja duga ništa nije otišlo u investicije, već na plate i penzije. Svake godine, kada pogledate budžete od 2008. do 2016. godine, prepolovljeni su budžeti za kapitalne projekte. Onda postavljate pitanja kako da vratimo taj javni dug", kazao je Ćulibrk. 

2018091923244143337344460Web

Sanja Madžarević-Šujster, foto:AA

Sanja Madžarević-Šujster iz Svjetske banke istakla je da je na sceni aktuelno zaoštravanje monetarne politike u Americi, dok se u EU očekuje povećanje kamatnih stopa. 

"Postoje određeni rizici. Cijela regija boluje od onoga da je fiskalno planiranje vrlo kratko. Postoje fiskalna pravila u svim zemljama Zapadnog Balkana, osim u Makedoniji. Postoji slaba fiskalna disciplina u regiji", kazala je Madžarević-Šujster. 

Raško Konjević, bivši ministar finansija Crne Gore, kazao je da Crna Gora svake godine plaća 80 ili 90 miliona eura za kamate. 

"Ne znam koliki bi bio podatak našeg javnog duga ukoliko bi tu bili uključeni dugovi naših javnih preduzeća. Iznos javnog duga od 70 odsto BDP-a ne bi u perspektivi bio problem ukoliko bismo radili na jačanju naše ekonomije", istakao je Konjević. 

raskokonjevicaa

Raško Konjević, foto:AA

U državama regije najveći javni dug imaju članice Evropske unije - Slovenija i Hrvatska, dok je javni dug najniži na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.