Rusi pokrenuli krivičnu istragu zbog obaranja
Foto: Tanjug/AP

Iznad Sredozemnog mora

Rusi pokrenuli krivičnu istragu zbog obaranja "iljušina"

Ruski istražni komitet pokrenuo je danas krivičnu istragu o obaranju ruskog aviona tipa Iljušin iznad Sredozemnog mora.

"Istražitelji i forenzičari Komiteta rade na licu mjesta, zajedno sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane", rekla je portparolka komiteta Svetlana Petrenko. Petrenko. Trenutno se utvrđuju tačne okolnosti obaranja Iljušina "Il-20", u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika.

Trenutno je poznato da je avion bio na putu prema vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, a da je kontakt sa posadom izgubljen u 23:00 časova u ponedjeljak, prenosi Tanjug. 

U trenutku kada je "Iljušin" nestao sa radarskih ekrana, četiri izraelska aviona F-16 dejstvovala su po ciljevima u pokrajini Lakatija u Siriji. Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila avion. 

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namjernu provokaciju". Ministarstvo dodaje da je Izrael obavijestio Rusiju o svojim aktivnostima u Lakatiji samo minut prije početka napada. 

"Vidimo ove provokativne korake Izraelakao neprijateljske. Zbog neodgovornosti izraelske vojske, poginulo je 15 ruskih vojnika. Ovo je u potpunosti suprotno duhu rusko-izraelskog prijateljstva. Zadržavamo pravo da odgovorimio: milo za drago", izjavio je juče portparol ruskog MO, general major Igor Konašenkov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.