Rajkino hraniteljstvo primjer humanosti ne samo za Nikšić, već i za cijelu CG

Purišić obišao porodicu Dimitrijević

Rajkino hraniteljstvo primjer humanosti ne samo za Nikšić, već i za cijelu CG

U cilju stvaranja neophodnih preduslova za potpuniju podršku porodici, prevenciju institucionalizacije i ubrzanje procesa deinstitucionalizacije djece koja su smještena u institucijama, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz nesebičnu pomoć UNICEF-a i Delegacije Evropske unije već nekoliko godina uspješno sprovodi program hraniteljstva kao, najpoželjnijeg alternativnog oblika zaštite djece.

U Nikšiću, danas, 19. septembra 2018. godine, boravio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić koji je obišao hraniteljsku porodicu Rajke Dimitrijević, koja trenutno brine o dvoje djece bez roditeljskog staranja. U porodici Dimitrijević, hraniteljstvo kao human čin ima dugu tradiciju, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Čolaković Slavka, svjesna značaja i važnosti ovog poziva od opšteg značaja za djecu kao najranjiviju kategoriju, ustupila je stambeni objekat od 70m2 na korišćenje i time riješila dugi podstanarski život Rajke Dimitrijević.

GetImage1

Ministar Purišić ocijenio je da je ovaj čin primjer humanosti ne samo za Nikšić, već i za cijelu Crnu Goru i istakao zadovoljstvo zbog mogućnosti ličnog upoznavanja i izražavanja duboke zahvalnosti Dr Čolaković.

„Jačanje prirodne porodice, pružanje podrške majci i djetetu i stvaranju uslova za njihovu veću socijalnu i finansijsku samostalnost su jedni od pripriteta za naredni period. 

Nastavićemo sa daljim snaženjem hraniteljstva u okviru proširene porodice, i razvojem standardnog hraniteljstva i posebnim akcentom na djecu od 0-3 god, kao i promociju raznih vrsta hraniteljstava“, kazao je Purišić.

„Očekujemo da će implementacija kampanje „Svako dijete treba porodicu“, koja je nakon pokretanja u septembru 2013. godine pokazala izuzetne pomake u ovoj oblasti, nastaviti da doprinosi povećanju broja hraniteljskih porodica, koje će djeci bez roditeljskog staranja ponuditi toplinu svog doma“, istakao je ministar.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.