Telefon zna gdje ste bili, a evo kako možete da isključite tu opciju
Ilustracija

Telefon zna gdje ste bili, a evo kako možete da isključite tu opciju

Korisnici Android i iPhone smartfonova znaju da njihovi telefoni posjeduju opciju GPS- Globalnog pozicioniranja.

Ova funkcija pristupa signalu sa satelita, pa vam uvijek može reći kako da stignete najbržim putem, gdje su dobri restorani, koncerti, koliko su daleko vaši prijatelji.

A da li ste znali da vaš telefon posjeduje i "tajnu" memoriju apsolutno svih mjesta koje ste posjetili? Telefoni pamte sva mjesta na koja odete - kafiće, restorane, prodavnice, pumpe, škole, fakultete. 

Neke aplikacije, poput Instagrama, G i Messengera imaju svoje posebne djelove gdje skladište podatke o kretanju korisnika. Ovdje treba reći da ovo nema veze sa "tagovanjem", odnosno prijavljivanjem na lokaciju u aplikacijama poput Facebooka ili Instagrama - ovi podaci se čuvaju u samom telefonu.

Na svu sreću - ovim podacima možete lako pristupiti i obrisati ih. Ako koristite Android telefon - idite u Podešavanja, onda Lokacija (Location services). Ovde možete da vidite, za svaku aplikaciju posebno, koliko podataka o kretanju je prikupila. Takođe, ovdje možete i iskjučiti korišćenje lokacije na vašem telefonu. 

Ako koristite iPhone - idite u Podešavanja, pa onda Privatnost (Privacy), pa onda Lokacija (Location Services). Na dnu ovih podešavanja je i opcija System - Frequent Locations. Ovde možete pogledati sve lokacije na kojima ste bili, čak i koliko puta ste posjetili neko mjesto. 

Treba napomenuti da vlasnici Android telefona sve ove podatke (pa i čitavu mapu svog kretanja) mogu pogledati i na računaru, tako što se uloguju na Google stranici podacima koje koriste za Google nalog na telefonu. Takođe, sve ove podatke na Android uređajima možete i prebaciti na novi telefon. 

U aplikaciji Google Maps, idite do Podešavanja, pa do opcije Lični sadržaj. Ovde možete uključiti ili isključiti koje sve podatke o vašem kretanju telefon dijeli na Internetu, takođe i da li slike koje slikate telefon imaju informaciju o mjestu gdje su nastale. 

Moderni telefoni imaju pregršt opcija koje nam mogu biti korisne. Zato treba da poznajemo svoje uređaje kako bi sačuvali svoju privatnost, a lični podaci iz naših telefona ne bi završili negdje na Internetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.