EU pomaže Crnoj Gori da ojača sistem prava na slobodan pristup informacijama
Foto: AA

Projekat vrijedan 250 hiljada eura

EU pomaže Crnoj Gori da ojača sistem prava na slobodan pristup informacijama

U Podgorici je danas počelo sprovođenje projekta „Jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama” finansiranog u sklopu IPA Programa Evropske unije za Crnu Goru, čiji je cilj jačanje efikasnosti u ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama u Crnoj Gori, u sladu sa EU standardima.

Projekat je vrijedan 250 hiljada eura, sprovodiće se u periodu od šest mjeseci, u skladu sa aktivnostima koje se preuzimaju u okviru pristupnih pregovora u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna uprava. 

Kako je istaknutno na predstavljanju projekta, očekivani rezultati su da se ograniči zloupotreba prava na pristup informacijama, ojačaju administrativni i tehnički kapaciteti zaposlenih u Agenciji i organa vlasti. 

Prema riječima Audrone Urbonaviciute, iz Delegaciji EU u Podgorici, EU će i dalje biti ključni partner Crnoj Gori u sprovođenju reformi, koje treba da približe ovu zemlju zemlju članstvu u EU. 

„Pozitivni rezultati u ovoj oblasti će donijeti poboljšanja za građane, institucije i preduzeća u Crnoj Gori, kao i za EU“, kazala je Urbonaviciute, javlja Anadolija. 

2018091823242037937310655Web

Muhamed Gjokaj, predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore, kazao je da Crna Gora ima otverenu javnu upravu, transparentne državne organe i Zakon o slobodnom pristupu informacijama. 

„Da li je javni interes ostvaren? Mi iz agencije ćemo reći da nismo zadovoljni“, kazao je Gjokaj i istakao da se pred Agencijom godinama vodi po nekoliko hiljada predmeta. 

On je istakao da neke nevladine organizacije pokušavaju da blokiraju sistem. 

„Svakome je zagarantovano pravo na pristup dokumentima. Da li su korisnici budžeta uspjeli da blokiraju Agenciju? Nisu, mi smo se reorganizovali kako bi smo ostvarili svoj cilj“, kazao je Gjokaj i pozvao Advokatsku komoru da reaguje, jer je kako je istakao „uhodana šema advokata da uzimaju novac“. 

Ivana Vujošević, savjetnica glavnog pregovarača Crne Gore sa EU, istakla je da je unapređenje slobodnog pristupa informacija jedan od važnih prioriteta pregovaračkog poglavlja 23. 

„Ovaj projekat će doprinijeti smanjenju takozvanog „ćutanja administracije“, kazala je Vujošević. 

Projekat će se sprovoditi uz pomoć Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.