Dizel od danas skuplji za 4 centa
Ilustracija

Promjena cijena

Dizel od danas skuplji za 4 centa

Naredne dvije nedjelje cijena eurodizela i lož ulja za veleprodaju biće veća za četiri centa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije od danas 18.09.2018. godine, litar eurosupera 95 koštaće i dalje 1,38 eura, a cijena eurosupera 98 biće 1,41 euro.

Cijena eurodizela od ponoći će iznositi 1.30 eura, a lož ulja (veleprodaja) - 1.27 eura po litru.

"Dok maksimalno dozvoljene maloprodajne cijene benzina BMB 95 i BMB 98 ostaju nepromijenjene i narednih 15 dana, nakon skoro tri mjeseca, odnosno promjene od juna, kada je zabilježen pad, cijena eurodizela uvećava se za 4 eurocenta", kažu iz Ministarstva ekonomije.

Ističu da na promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori isključivo utiče rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i promjena vrijednosti dolara u odnosu na euro.

"To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom regionu. Nova maksimalno dozvoljena cijena dizela, koja je prema trenutno raspoloživim podacima, i pored poskupljenja među najnižima u regionu, biće na nivou cijene iz juna mjeseca ove godine, a to je 8 centi niže od istorijskog maksimuma", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Vlada, kao i do sada, analizira kretanja cijena na međunarodnom tržištu, što dokazuje i potvrđena procjena iz juna ove godine prema kojoj je predviđena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa dolar/euro, koji je trajao do sredine ovog mjeseca.

"Ministarstvo će, u petak 21.septembra, po prikupljanju zvaničnih uporednih podataka, započeti praksu redovnog nedjeljnog objavljivanja uporednih cijena goriva u okruženju, kao jednog od najznačajnijih parametara za eventualno aktiviranje antiinflatornih mjera", saopšteno je iz Ministarstva.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 1. oktobra 2018. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 2. oktobra 2018. godine.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.