Zaev poručio Makedoncima: Novo ime države ili izolacija
Zoran Zaev

Zaev poručio Makedoncima: Novo ime države ili izolacija

Makedonski premijer Zoran Zaev poručio je svojim sugrađanima da moraju da prihvate novo ime države ili će se suočiti s "nestabilnošću" i "izolacijom" u budućnosti.

Zaev je u razgovoru za agenciju Frans Pres pozvao Makedonce da na referendumu 30. septembra o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija glasaju "za". Tome je prethodio sporazum Atine i Skoplja o imenu Makedonije posle nekoliko decenija dugog spora. 

Sukob je krenuo 1991. kad se Makedonija mirno odvojila od Jugoslavije i proglasila nezavisnost pod imenom Republika Makedonija. Grčkoj je smetalo to ime, jer tvrdi kako se njime impliciraju teritorijalne pretenzije na istoimenu sjevernu grčku pokrajinu. Zbog grčkog prigovora Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (FYROM).

Atina je zbog toga Makedoniji blokirala i put u Europsku uniju i u NATO.

Proevropski socijalista Zoran Zaev po pitanju promjene imena ima veliku opoziciju u zemlji, većinom među nacionalistima. Pitanje na referendumu glasiće: "Jeste li za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu prihvaćanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?". 

Anketa koju je u julu sprovela agencija Center for Insights in Survey Research pokazala je da 57 odsto ispitanika podržava promjenu.

"Toliko sam čvrsto uvjeren da će referendum uspjeti da čak i ne razmišljam o drugim opcijama", rekao je Zaev za AFP. 

I evropski i američki čelnici pozivaju Makedonce da prihvate novo ime, jer to vide kao način da se država čvrsto stavi u zapadnu sferu i zaustavi uticaj Rusije. 

Nakon referenduma Makedonci moraju promjenu imena da potvrde i u parlamentu promjenom ustava, koja zahtijeva dvotrećinsku većinu, a potom će dogovor ratifikovati i Grčka.

Američki ministar odbrane Džejms Matis stigao je danas u Skoplje u zvaničnu posjetu. 

Na aerodromu ga je dočekao premijer Zaev s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, prenosi agencija MIA. Matis je ranije rekao da će posjetiti Skoplje da izrazi podršku SAD za predstojeći referendum o imenu Makedonije, ali i zabrinutost zbog mogućeg miješanja Moskve u taj proces. 

Šef Pentagona je u razgovoru s novinarima u avionu na putu za Skoplje osudio ruske napore da koristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji, koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenosi agencija AP.

Matis je rekao da "nema sumnje" da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspio referendum o promjeni imena koji se održava ovog mjeseca. 

Matis je treći visoki američki zvaničnik koji u razmaku od dvije sedmice dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD referendumu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.