Zelenašenje se teško dokazuje
ilustracija

Sve češći način rješavanja finansijskih problema

Zelenašenje se teško dokazuje

Protivzakonito pozajmljivanje novca ili zelenašenje sve je češći način rješavanja finansijskih problema. Stručnjaci smatraju da je ovo djelo teško dokazivo, a u prilog govore i podaci da su u posljednje dvije i po godine pred Osnovnim sudom u Podgorici formirana samo četiri predmeta.

Prema podacima iz Osnovnog suda u Podgorici, tokom 2016. godine u ovom sudu formirana su četiri predmeta po optužbi za krivično djelo zelenaštvo.

Dva predmeta su delegirana Osnovnom sudu u Kolašinu, u jednom predmetu je donijeta oslobađajuća presuda, a u jednom osuđujuća presuda kojom je izrečena kazna rada u javnom interesu i novčana kazna od 1.500 eura.

Prošle i ove godine nije bilo optužbi. Krivično djelo zelenašenje teško se dokazuje.

Kriminolog Velimir Rakočević pojašnjava da su razlozi za teže dokazivanje to što zelenaši kako bi naplatili potraživanje sa žrtvom, odnosno dužnikom, zaključuju ugovore o prodaji nepokretnosti za koje nije lako dokazati da su fiktivni, jer ih sačinjavaju advokati ili notari.

- Zelenaški ugovor može se poništiti ako se ustanovi da je zelenaš koristio stanje teške nužde, teško materijalno stanje, lakomislenost ili zavisnost žrtve i slično. Ukoliko utvrdi da je ugovor zelenaški, sud može smanjiti obavezu dužnika na pravičan iznos i da tu obavezu plati u optimalnom vremenskom periodu – navodi Rakočević.

Kako je dodao, crnogorsko krivično zakonodavstvo je značajno poboljšalo pravni osnov za dokazivanje zelenaštva.

- Definisali su osnovni oblik zelenaštva kao davanje novca ili druge potrošne stvari na zajam, ugovaranjem nesrazmjerne imovinske koristi, tako da za osnovni oblik nije potrebno dokazivati da je na strani žrtve postojalo teško imovinsko stanje, teške prilike - dodao je on.

Advokat Ranko Radonjić objašnjava da osobe osumnjičene za ovo krivično djelo obično negiraju optužbe, priznajući da je u pitanju ugovor o zajmu novca, ali da pri tom nije ugovorena i kamata.

“Davanje većeg iznosa novca uz ugovorenu nesrazmjernu dobit, obično prati i neka vrsta pisanih ugovora, npr. ugovora o zajmu. U njemu se navodi veći iznos od onog koji je pozajmljen, kako bi se na taj način obezbijedila i ugovorena kamata. U drugim slučajevima koristi se ugovor o kupoprodaji, fiktivan, i kada predmet kupoprodaje u stvari predstavlja sredstvo obezbjeđenja da će se zajam i ugovorena kamata vratiti”, navodi Radonjić.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.