Zadnji čas da se sačuva crnogorsko podvodno blago

Počinje prva međunarodna konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca

Zadnji čas da se sačuva crnogorsko podvodno blago

Sjutra, u ponedjeljak, u bečićkom hotelu Splendid počinje trodnevno "Međunarodno stručno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca 2018".

Konferenciju organizuje RCUD-Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog u saradnji sa Internacionalnom akademijom podvodne tehnike i nauke iz Rima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

U utorak, drugog radnog dana Konferenciju će u 10 časova svečano otvoriti mr Veselin Mijajlović, direktor RCUD-a, a zatim će se u ime “Internacionalne akademije podvodne tehnike i nauke” obratiti prof. Sebastiano Tusa, savjetnik za kulturna dobra i identitet Sicilije. Na svečanom otvaranju će govoriti i mr Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Crne Gore kao i Nataša Pešić, generalni sekretar Vlade Crne Gore.

img5908

Zbog značaja Konferencije i procesa koji napokon Crna Gora mora da otvori najavljen je dolazak tri ministra iz Vlade Crne Gore kao i jedan italijanski ministar.

4

"Od velikog je značaja za Crnu Goru pokretanje pitanja zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta te će jedna ovakva međunarodna edukacija, nadamo se, biti tek početak zalaganja da se očuva naše neprocjenjljivo prirodno bogatstvo i pod vodom", saopštili su organizatori.

Na konferenciji će osim izlaganja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, biti postavljen izlošbeni prostor sa poster prezentacijama i opremom, a u organizaciji RCUD-a će biti posjećeni i neki podvodni arheološki lokaliteti u Budvi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.