Kremlj se neće miješati u spor Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije
Foto: Ilustracija

Oko najavljenog priznavanja autokefalnosti ukrajinske crkve

Kremlj se neće miješati u spor Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije

Kremlj je saopštio da se neće miješati u spor Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije oko najavljenog priznavanja autokefalnosti ukrajinske crkve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je razlaz ipak nazvao uzbunjujućim.

"Naravno da je za Moskvu i cio pravoslavni svijet najbolji scenario očuvanje jedinstva pravoslavnog svijeta", rekao je Peskov.

Rusija smatra Kijev kolijevkom Ruske pravoslavne crkve, prenosi Beta.

Ruska pravoslavna crkva (RPC) obustavila je učešće u strukturama kojima predsjedava Vaseljenska patrijaršija, a biće obustavljeno i zajedničko bogosluženje s carigradskim arhijerejima, saopštio je u petak Sinod RPC.

Patrijarh RPC-a Kiril prekinuće da se moli za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali euharističko opštenje dvije crkve neće biti prekinuto, dodato je u saopštenju koje je prenio Sputnjik.

"Euharističko opštenje crkava se ne prekida. Ta odluka zasad ne lišava mogućnosti sveštenike Carigradske patrijaršije i RPC da obavljaju zajednička bogosluženja", rekao je Kirilov portparol Aleksandar Volkov.

Volkov je rekao da će Kiril prestati da izgovara Vartolomejevo ime tokom liturgije, odnosno da će prestati da se moli za njega na glavnom crkvenom bogosluženju. 

Vaseljenska patrijaršija saopštila je prošlog petka da je "u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini" imenovao svoje izaslanike u Kijevu. 

Tu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomjesne crkve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.