Popović: Odvijanje saobraćaja došlo do potpunog kolapsa
Zdenka Popović

Popović: Odvijanje saobraćaja došlo do potpunog kolapsa

Nigdje pogubnije nije došlo do izražaja partijsko zapošljavanje kao što je to slučaj sa Ministarstvom saobraćaja. Nedostatak administrativnih i tehničkih kapaciteta je doveo cjelokupno odvijanje saobraćaja do potpunog kolapsa, saopštila je Zdenka Popović, poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore.

"Pored ogromnih problema u željezničkom saobraćaju, loše putne infrastrukture, zaboravljeno projektovanje petlje na Smokovcu prilikom izgradnje auto-puta, što će građane koštati 50 -ak miliona eura, javnost je ovih dana imala prilike da bude upoznata sa problemima oko davanja u zakup Aerodroma Crne Gore i rješavanja nagomilanih problema u Montenegro Airlines-u. Samo rješavanje dubioza u Montenegro-Airlinesu, kako je to rekao ministar Nurković, će koštati građane Crne Gore oko 80 miliona eura", saopštila je Popović.

Kako je navela, misija MMF-a je još u martu prošle godine upozorila Vladu Crne Gore da se mora što  prije usvojiti  ubrzani program privatizacije, posebno Montenegro-Airlinesa i svih drugih javnih preduzeća koji nemaju funkciju u oblasti javnih politika, kako bi se na taj način smanjio odliv budžetskih sredstava, što bi povećalo prihode budžeta Crne Gore. Misiji MMF-a je, kako je istakla, bilo jasno da se godinama iz Budžeta Crne Gore izdvajaju značajna sredstva za pokriće gubitaka koje svake godine stvara i uvećava Montenegro-Airlines, a istovremeno pravi ogromne probleme Aerodromima Crne Gore koji su i pored toga uvijek pozitivno poslovali i ostvarivali profit.

"Postavlja se pitanje zašto se nije ušlo u privatizaciju MA na vrijeme, prije nego što su dugovi ove kompanije dostigli iznos od oko 80 miliona eura i da li će neko odgovarati zbog toga što se nije štitio interes građana? Šta će sada Vlada preduzeti? Sanaciju, stečaj ili gašenje kompanije? Ministar Nurković najavljuje da sve ovo košta. Da li će koštati i neke fotelje partijskih kadrova  koji već duži niz godina vode Ministarstvo saobraćaja", navela je Popović.

Neznanje, nekompetentnost i nedostatak kvalitetnog stručnog kadra su, kako je istakla, doveli do ovih i ovakvih dubioza.

"Sada Vlada još dublje srlja pokušavajući da nađe koncesionara za najvrjedniji resurs - Aerodrome Crne Gore. Ovim je u potpunosti ogoljen sistem vođenja ekonomske politike koji se zasniva na principu privatizuj, rasprodaj, uvedi stečaj ili ugasi kompaniju, zadovolji svoje interese, sve će to narod platiti", zaključuje Popović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.