OVE promjene na koži mogu biti znak dijabetesa ili raka (FOTO)
Foto: Ilustracija

Tamnosmeđi ili crni slojevi

OVE promjene na koži mogu biti znak dijabetesa ili raka (FOTO)

Crna akantoza je naziv za tamnosmeđe ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora na koži ili na mekom tkivu. Najčešće se pojavljuju u predjelu pazuha, prepona i vrata.

Ona se povezuje sa dijabetesom oba tipa, pojavljujući se pogotovo kod djece koja pate od dijabetesa II tipa.

Crna akantoza može biti i simptom raka želuca ili jetre. Zbog toga, iz predostrožnosti, savjetuje se posjeta ljekaru.

Imajte na umu da su ljudi, koji boluju od crne akantoze, imuni na insulin, hormone kojeg proizvodi gušterača kako bi razgradili šećer, i  upravo je to uzrok dijabetesa.

4175687521565971712811655669445332816101376n

Foto: Facebook

Akantozu mogu dobiti i osobe koje imaju ciste na jajnicima, probleme sa štitnom žlijezdom ili nadbubrežnom žlijezdom, a može ga uzrokovati i kontracepcijske pilule i neki kortikosteroidi.

Crna akantoza ponekada prati i limfom ili kada tumor krene rasti na unutarnjem organu, poput crijeva, želuca ili jetre.

Postoje i određeni faktori koji povezuju crnu akantozu i već navedene bolesti. Na prvom mjestu je svakako gojaznost.

Neke su vrste akantoze, pokazuju istraživanja, nasljedne, a bolest češće zahvata američku populaciju. Najčešće se pojavljuje kod osoba mlađih od 40 godina, a povezuje se i sa Kušingovim sindromom, piše Ekspres.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.