Venecijanska komisija nije formirala zvanično mišljenje, Vlada će istrajati na zaštiti državnih interesa
Cetinjski manastir

O Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Venecijanska komisija nije formirala zvanično mišljenje, Vlada će istrajati na zaštiti državnih interesa

Venecijanska komisija nikada nije formirala zvanično mišljenje povodom Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine, pa samim tim nije ni mogla proslijediti dokument takve sadržine Vladi Crne Gore, kazali su juče Pobjedi iz ovog tijela Savjeta Evrope.

Iz Venecijanske komisije su naglasili da mišljenje o ovom zakonu nikada nije bilo upućeno crnogorskoj Vladi, jer rad na njemu - nikada nije završen.

- Prije tri godine dogovoreno je da ovaj resor Vlade Crne Gore pripremi novi nacrt zakona i da ga po završetku proslijedi Venecijanskoj komisiji na mišljenje – istaknuto je u saopštenju ove institucije Savjeta Evrope.

Dnevni list Dan ustvrdio je u četvrtak da je Venecijanska komisija još prije tri godine dostavila negativno mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti koje je Vlada Crne Gore ignorisala i sakrila od javnosti. U mišljenju je, kako ističu u ,,Danu“, u 96 tačaka kritikovan Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine, posebno članovi 52 i 53 koji se odnose na konfiskaciju crkvene imovine „za koje je utrvđeno da bi predstavljali kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima“.

Juče se, takođe u ,,Danu“, oglasio i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske SPC Velibor Džomić koji je ocijenio da je ,,prvorazredni i do sad neviđeni skandal“ to što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ,,sakrilo Nacrt mišljenja eksperata venecijanske komisije“ i tako ,,pune tri godine obmanulo javnost“.

Iz Venecijanske komisije su pojasnili da je dokument nazvan ,,Projekat za zajedničko mišljenje Venecijanske komisije i kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/ODIHR) o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti Crne Gore“ od 27. novembra 2015 - greškom postavljen na njihov vebsajt, ali da je i iz tog dokumenta jasno da nije riječ o zvaničnom mišljenju VK.

- To je preliminaran dokument koji izvjestioci nikada nijesu potvrdili, kao ni sama Komisija. Kao takav ne izražava stav Venecijanske komisije, te izvjestilaca OEBS/ODIHRa ili Komisije ili samog ODIHR-a– izričiti su iz ovog tijela Savjeta Evrope.

Iz Vlade su poručili da je tvrdnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve - da je navodno mišljenje o tadašnjem Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti tri godine skrivano – apsolutna neistina.

- Drskost i nesumnjiva zla namjera sa kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na što su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici Srpske pravoslavne crkve pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti – napisano je u saopštenju Vlade.

Istina je, kako je istaknuto, da mišljenje Venecijanske komisije ne samo da nije dostavljeno Vladi, već nije nikada ni sačinjeno.

- Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici Srpske pravoslavne crkve je običan falsifikat. Vlada će, bez obzira na ovu prljavu kampanju, započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa Nezavisnom državom Hrvatskom, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode vjeroispovijesti i jednakosti svih vjerskih zajednica u građanskoj Crnoj Gori – poručili su iz Vlade.

Prvi čovjek Ministarstva za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka oštro je, u izjavi za Pobjedu, demantovao tvrdnje da je dokument Venecijanske komisije ,,tri godine skrivan“.

- Izjave da sam ja to mišljenje pročitao i skrivao su proizvod loših namjera, kako prema Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, tako i prema meni. Nijesam čovjek koji skriva istinu. Ako imaju dokument Venecijanske komisije, neka ga prilože javnosti da ga vidi – poručio je Zenka i dodao da je optužba da je dokument skrivan uvredljiva.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.