Gledanje televizije pogubno za vid djece
Ilustracija

Gledanje televizije pogubno za vid djece

Nacionalni institut za vid u američkoj državi Merilend sproveo je istraživanje i otkrio da je u SAD u zadnjih 40 godina broj kratkovidne djece porastao 40 odsto.

Kratkovidost je izlječiva i ispravlja se naočarama, sočivima ili operacijom, ali na kraju ispada da mnogo košta. Osim toga, može biti smetnja u društvenim odnosima, izazvati glavobolje i uticati na uspjeh djece u školi. U najgorem slučaju, kratkovidost može dovesti do sljepoće.

Kao direktne uzroke kratkovidosti istraživanje navodi dugo gledanje u ekran računara i ekran mobilnih telefona. Zato stručnjaci preporučaju roditeljima da više vremena s djecom provode na otvorenom u raznim aktivnostima.

Naime, djeca sve više vremena provode u zatvorenom, gdje su osuđeni na aktivnosti poput slanja SMS-ova, igranja na računaru, igranje videoigrica i gledanje televizije.

Osim drugih posljedica kobnih po zdravlje kao što su problemi sa težinom, bolovi u kičmi i manjak vitamina D, sada je otkriveno i pogubno djelovanje na vid i zdravlje očiju.

Zato tokom rasta i razvoja djeci treba ponuditi ravnotežu između gledanja bliskih i udaljenih slika, jer oko doseže maksimalnu dužinu vidljivosti u tinejdžerskim godinama.

Oko je mišić kao i svaki drugi i treba ga vježbati, posebno kada se razvija.

Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.