NPCG organizovali akciju čišćenja u NP Skadarsko jezero
Foto: NPCG

NPCG organizovali akciju čišćenja u NP Skadarsko jezero

Brojni zaposleni iz Uprave Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore uključujući pet nacionalnih parkova, osim onih koji su zbog potrebe procesa rada angažovani na svojim radnim mjestima, učestvovali su u akciji čišćenja u NP Skadarsko jezero, saopšteno je iz NP Crne Gore.

„Danas se akciji Let′s Do It Montenegro odazvao veliki broj volontera i veliki broj zaposlenih iz JPNPCG kako bi dao podršku današnjoj akciji čišćenja u NP Skadarsko jezero. Pored očuvanja ukupnih prirodnih vrijednosti kao jedne od najznačajnijih funkcija, konstanto radimo na podizanju svijesti o njihovom značaju. U tom pravcu organizujemo u saradnji sa školama edukativne radionice u našim Centrima za posjetioce“, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Podsjetio je da su prošle godine imali jednu veoma dobru i uspješnu ekološku kampanju pod sloganom „Baci otpad na pravo mjesto, budi šampion“, u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije.

volonterisrednjegradjevinskeskole

"U tom periodu smo u NP Skadarsko jezero postavili najveći broj infotabli sa jasnim sloganima i porukama, takođe smo mapirali jedan dobar dio lokaliteta koji su kritični i koje su naše Službe ambijentalne higijene u najvećem dijelu do sada sanirale. Imamo još jednu novinu u Nacionalnim parkovima, a to je mobilna aplikacija pomoću koje svaki posjetilac može prijaviti problem, odnosno ukoliko naiđe na neku nelegalnu deponiju, predviđeno je da uključi lokator na svom mobilnom telefonu, i pošalje na aplikaciji prijavu problema, što nam mnogo pomaže u upravljanju Parkovima", navodi on.

Ljepota prirode i živopisni pejzaži nacionalnih parkova, bogatstvo biodiverziteta i raznovrsnost turističke ponude, kako kaže, jedan su od glavnih motiva koji privlači veliki broj domaćih i međunarodnih posjetilaca.

„Nacionalni parkovi upravljaju 8 posto najljepše teritorije naše države. Konstantno povećanje broja posjetilaca NPCG predstavlja dodatnu obavezu da svi zaposleni, kao i lokalne uprave koje gravitiraju područjima Parkova ulože dodatni napor u cilju očuvanja i promocije zaštićenih područja”, zaključio je Klica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.