Foto: Demokratska Crna Gora

Međunarodni dan demokratije

"Demokratija je kod nas i dalje nedosanjani san"

Proglasivši 15. septembar Danom borbe za ostvarenje demokratskih ideala Generalna skupština UN-a ukazala je na nezadovoljavajuće stanje sa demokratijom u univerzalnim okvirima, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Demokratija, nažalost, i u našem vremenu, predstavlja još uvijek nedosanjani san, ali san čijem ostvarivanju smo dužni da težimo jer demokratija zaista predstavlja univerzalnu vrijednost, postavljajući na sve pijedestale slobodnu volju naroda da sam određuje svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i da u potpunosti odlučuje u svim aspektima života", saopštili su.

Upravo slobodno izražavanje volje naroda, kako se navodi, jeste ono čemu se u savremenom političkom trenutku uveliko stremi i u Crnoj Gori. O intenzitetu te borbe i činjenici da je riječ o jednom od najvažnijih frontova političkih borbi u Crnoj Gori, sigurno najbolje svjedoče žrtve koje se u toj borbi podnose.

"Tako, političku zbilju u Crnoj Gori učestalo obilježavaju napadi na novinare koji uvijek i u svakom društvu predstavljaju najpouzdanije branitelje demokratije i korektivni faktor bilo kojoj vlasti, zatim napadi na kritički orijentisane nevladine organizacije i pojedince koji su, po pravilu, ikone borbe za demokratizaciju našeg društva, a tu su i napadi na aktiviste opozicionih partija i užasavajuće slike koje na našim malim ekranima, naročito u posljednje vrijeme, imamo priliku da gledamo u, bez izuzetka, svim izbornim procesima u Crnoj Gori", naveli su.

Naveli su da u Demokratskoj Crnoj Gori se već skoro četiri godine bore da principi demokratije zažive i u Crnoj Gori i kako kažu, "da još dugo ne čekamo na dan kada će se ukazati smisao svih žrtava koje smo kao društvo prinijeli borbi za izgradnju demokratskog društva". 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.