NSD: Produkt je Đukanovića što srpski jezik nema adekvatno mjesto u Crnoj Gori
Nova srpska demokratija

Reagovanje

NSD: Produkt je Đukanovića što srpski jezik nema adekvatno mjesto u Crnoj Gori

Umjesto što pokušava da relativizuje pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, bolje bi bilo da se predsjednik Crne Gore zapita zašto je jedna tako bitna adresa kao što je patrijarh SPC, prepoznala u državi čiji je on predsjednik duh NDH, saopšteno je iz Nove srpske demokratije.

"Kakvu politiku protiv srpskog naroda u Crnoj Gori vodi vlast na čijem je čelu Milo Đukanović najbolje pokazuju podaci između dva popisa stanovništva od 2003. godine do 2011. godine. U tom periodu imamo sistematski rad države na asimilovanju Srba, kao i na smanjenju broja govornika srpskog jezika, što je dalo konkretne rezultate na popisu stanovništva iz 2011. godine, gdje imamo 20.304 Srba manje nego na popisu 2003. godine, dok je broj onih čiji je maternji jezik srpski na popisu iz 2011. godine manji za čak 127.845", saopštili su.

Jasno je, kako su naveli, da su takve aktivnosti nastavljene i posle popisa 2011. godine i da je cilj da se broj Srba i onih čiji je maternji jezik srpski, na popisu 2021. godine dodatno umanji. Zbog toga, kako ističu, izjava Đukanovića da ne vidi ugroženost Srba u Crnoj Gori jednaka je konstataciji da je Jasenovac bio radni logor.  

"Srpski jezik, kao maternji jezik većine građana, nema adekvatno mjesto u Ustavu, u državnom i školskom sistemu Crne Gore, što nikako ne može biti odgovornost srpskih političara iz Crne Gore već je to produkt politike koju personifikuje Milo Đukanović", saopštili su.

Procenat Srba, kako su istakli, koji su zaposleni u lokalnim administracijama i javnoj upravi je katastrofalno mali. Pitaju koliko ima sudija i direktora škola koji su Srbi? 

"U Vladi Crne Gore predstavnici bošnjačko-muslimanskog naroda kontrolišu resore kroz koje upravljaju sa oko 900 miliona evra, što je skoro 50% budžeta države a njihovi sunaronici budžet pune u mjeri od 12 do 13%. Srpski narod koji budžet puni 30% upravlja sa 0% budžeta", kazali su.

Jasno je, kako se navodi, da je uloga Mila Đukanovića bila i ostala predani rad protiv srpskog naroda u Crnoj Gori i protiv Srbije. Zbog toga, ističu, on intimno sarađuje sa Hašimom Tačijem i drugima koji za cilj imaju držanje srpskog naroda i Srbije u podređenom položaju a Crne Gore van suštine iz koje je nastala.

"Njegov posao nije da bude predsjednik Crne Gore i da radi u interesu građana i svoje zemlje već da naudi srpskom narodu i Srbiji čak i po cijenu gubitka teritorije i ugrožavanja suvereniteta Crne Gore", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.