U CG nema oboljeih od groznice Zapadnog Nila
IJZ

Pooštrava se sprovođenje nadzora

U CG nema oboljeih od groznice Zapadnog Nila

Zaključno sa 13. septembrom u Crnoj Gori nije bilo registrovanih slučajeva oboljavanja od groznice Zapadnog Nila, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje(IJZ).

Iz IJZ podsjećaju da je groznica zapadnog Nila je potencijalno ozbiljno virusno oboljenje koje se u velikoj većini slučajeva prenosi ubodom zaraženih komarca iz roda Culex (obični komarac – culex pipiens) a nerijetko i komaraca roda Aedes (azijski tigrasti komarac).

"Komarac postaje zarazan prilikom uboda ptica, uglavnom divljih ptica selica, koje su glavni prirodni rezervoar virusa. Bolest se, doduše znatno rjeđe može prenijeti sa inficirane osobe preko krvi uzete za transfuziju i eventualno oragana za transplantaciju. Ovi načina prenosa su gotovo isključeni adekvatnom laboratorijskom obradom donora. Prenos sa inficirane majke na dijete bilo tokom trudnoće, porođaja ili dojenja je takođe dokazan kao moguć. Izazivač bolesti je virus Zapadnog Nila (VZN) a period od momenta izlaganja virusu do pojave prvih sipmtoma varira i iznosi od 3 do 21 dan. Glavni rezervoar virusa su ptice – posebno divlje ptice selice dok su čovjek i neke druge vrste sisara (najčešće konji) tzv. slučajni domaćini u kojima nivo virusa u krvi nikada ne bude toliko visok da bi komarci mogli širiti virus sa čovjeka na čovjeka", navodi se u saopštenju IJZ.

Kako se ističe tokom sezone najintenzivnije transmisije virusa zapadnog Nila (jun-novembar), Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore pooštrava sprovođenje nadzora nad svim slučajevima groznica nepoznatog porijekla i produženog trajanja kako bi se na vrijeme identifikovalo eventualno obolijevanje od groznice zapadnog Nila.

"Intenzivni nadzor se sprovodi sa ciljem ranog otkrivanja slučajeva, njihove adekvatne obrade, pravovremenog planiranja i sprovođenja dodatnih protivepidemijskih mjera i obavještavanja javnosti kao i institucija koji se bave transfuzijom krvi i njenom sigurnom upotrebom o potencijalnim područjima u kojima cirkuliše virus zapadnog Nila", kažu iz IJZ.

Iz ove institucije navode da bolest kod oko 80% inficiranih prolazi bez simptoma, kod manje od 20% registruje se blaga klinička slika koju karakteriše povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili ospa po trupu.

"Samo kod manje od 1% zaraženih dolazi do razvoja teške kliničke slike takozvanog neuroinvazivnog oblika bolesti koji se manifestuje upalom mozga i/ili moždanih ovojnica i koji se može završiti i smrtnim ishodom posebno kod osoba koje imaju oslabljen imunološki sistem. Najveći rizik od nastanka težeg oblika bolesti imaju osobe iznad 50 godina", ističu iz IJZ.

Simptomi infekcije virusom zapadnog Nila obično traju nekoliko dana.

U slučaju teže bolesti simptomi mogu da traju i do nekoliko sedmica.

Opšte mjere prevencije su:

• Izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

• Smanjenje broja komaraca na otvorenom

• Isušivanje svih lokacija, pa i najmanjih, u kojima se zadržava voda posebno u okolini kuća i po dvorištima. Posebno je važno redovno prazniti višak vode iz posuda sa cvijećem, posuda za hranu i vodu kućnih ljubimaca, kanti, buradi i limenki, automobilskih guma i svih drugih predmeta u kojima može da se zadržava voda u kojoj komarci polažu jaja.

• Izbjegavanje boravka na otvorenom, naročito između sumraka i svitanja.

• Nošenje dugačke odjeće svijetlih boja koja pokriva veći dio tijela je poželjno posebno ako se planira boravak u oblastima u kojima se u većoj mjeri nalaze komarci. Preporučljivo je da odjeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odjeću.

• Spavanje u klimatizovanim prostorijama (turbulentno kretanje vazduha koje proizvode klima uređaji otežava ulazak i kretanje komaraca u prostoru).

• Postavljanje mreža za komarce na sve prozorske otvore je poželjno naročito ako su mreže impregnirane insekticidima.

• Korišćenje aparata koji ispuštaju sredstvo za uništavanje i odbijanje komaraca u zatvorenom prostoru.

• Korišćenje sredstava na otkrivenim djelovima tijela (vrat, lice, šake) koja odbijaju komarce (tzv. repelenti).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.