CNP odbilo zahtjev SNS-a: Ništa od proslave Podgoričke skupštine
CNP

CNP odbilo zahtjev SNS-a: Ništa od proslave Podgoričke skupštine

Crnogorsko narodno pozorište odbilo je danas zahtjev Srpskog nacionalnog vijeća da se proslava 100 godina Podgoričke skupština obavi u zgradi CNP-a.

"Povodom Vašeg zahtjeva da koristite Veliku scenu Crnogorskog narodnog pozorišta za obilježavanje jubileja Podgoričke skupštine, obavještavam Vas da isti ne možemo odobriti imajući u vidu djelatnost CNP-a kao nacionalnog teatra i prirodu događaja koji želite da obilježite. Osnovna djelatnost CNP-a je realizacija umjetničkih i kulturnih programa i sadržaja koji reprezentuju nacionalnu savremenu umjetničku produkciju u skladu sa programskom i repertoarskom orijentacijom i koncepcijom.  S obzirom na to da događaj koji planirate ima izrazito politički kontekst i  predmet je podjela i polemika u crnogorskom društvu, smatram da scena CNP-a nije mjesto za realizaciju ovakvih događaja", kaže se u saopštenju koje je potpisala Zorana Kralj, prenosi Portal Analitika.

Crnogorsko narodno pozorište je kuća svih građana Crne Gore.  Ne možemo  i ne smijemo se baviti politikom koja nema estetsku formu, napuštanjem ovog postulata otvorićemo vrata dnevnopolitičkom nadmetanju. To nije naša djelatnost i interesovanje.

"Ostajemo otvoreni i spremni da u budućnosti zajedno sarađujemo na projektima i programima koji će imati kulturno-umjetnički karakter, u skladu sa najvišim estetskim kriterijumima i umjetničkom politikom CNP-a", zaključila je Kralj.

SNS je u pismu tražio od Kralj, da im se u periodu od 25. novembra do 5. decembra, u jednom večernjem terminu od 19 do 22 sata, omogući korišćenje velike sale CNP-a, za obilježavanja stogodišnjice Podgoričke skupštine i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i ostalih južnoslovenskih naroda u Prvom svjetskom ratu.

U pismu su naveli da im je veoma da se ova manifestacija održi u Crnogorskom narodnom pozorištu, kako bi Srbi, kao relativno većinski narod u Crnoj Gori, konačno počeli sarađivati sa državnim institucijama, što je do sada bio veoma rijedak slučaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.