EVO šta sve možete da iskoristite iako ste pripremili za bacanje
Foto: Ilustracija

Počnite od svog domaćinstva

EVO šta sve možete da iskoristite iako ste pripremili za bacanje

Živimo u vrijeme kada je recikliranje odnosno prerađivanje stvari i njihova ponovna upotreba od izuzetne važnosti za očuvanje okoline. Počnite od svog domaćinstva u kom se svašta može reciklirati i korisno upotrebiti. Osim što ćete stvarati manje otpada, uštedjećete i shvatiti koliko je reciklaža praktična.

Omot od maslaca 

Kada potrošite maslac ili ga premjestite u keramičku posudicu, zaštitni omot u kom je maslac bio spakovan stavite u plastičnu posudicu ili kesicu i stavite u frižider. Koristite ga za premazivanje pleha za pečenje. 

Kartonske kutije od jaja i papirnate kesice 

Iskoristite ih za potpaljivanje vatre u peći ili kaminu. Kutije od jaja pocijepajte na manje komade, a kesice zarolajte. 

140851shutterstock546721024ls

ilustracija

Vizit karte 

Iskoristite ih za označavanje sadržaja u posudama i kutijama. Na drugu stranu posjetnice napišite šta je u posudi, pričvrstite je selotejpom na poklopac ili sa strane kutije kako biste na prvi pogled vidjeli šta se nalazi u njoj. 

Plastične kese 

Obložite njima kante za smeće, koristite ih kao zaštitu protiv mrlja od boje kod krečenja zidova, za spremanje i pakovanje stvari... 

Kutije s papirnatim maramicama 

Kada se isprazne u njih možete staviti plastične kesice za kupovinu namirnica. Tako ćete moći uredno da ih vadite jednu po jednu i da ih reciklirate prije bacanja u smeće. 

MaramicePakovanjemaramicashutterstock1000x0

ilustracija

Iskorištene koverte 

Odrežite ugao koverte i stavite ga na ugao stranice knjige na kojoj ste stali čitati i dobit ćete označivač za knjige. Možete ih koristiti i za pisanje spiska za prodavnicu, stvari koje morate obaviti, staviti u njih semenke biljaka... 

Valjkasti kartoni od papirnatih ubrusa 

Na njih možete namotati ostatke tkanine i božićne lampice koje se na taj način neće zamrsiti, prenosi Super žena. 

Limunova korica 

Napravite sredstva za čišćenje na bazi limuna, a koricu možete i zamrznuti i koristiti po potrebi kao dodatak kolačima ili začin. Kora od limuna i narandže može vam pomoći i da vaš dom odiše finim, svježim mirisom. Jednostavno ih stavite pored ili na topli radijator.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.