Punopravno članstvo u EU i potpuna integracija u NATO najbitniji spoljnopolitički ciljevi

Dakić na konferenciji načelnika GŠ zemalja članica DECI inicijative

Punopravno članstvo u EU i potpuna integracija u NATO najbitniji spoljnopolitički ciljevi

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić učestvuje na 7. konferenciji načelnika generalštabova zemalja DECI inicijative (Inicijativa odbrambene saradnje), u Tirani.

Kako je saopšteno iz Vojske Crne Gore, tokom ovogodišnje konferencije razmatrana su pitanja saradnje kroz NATO koncept vodeće nacije (FNC, Framework Nation Concept) pod vođstvom Italije, modeli saradnje u okviru zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, a poseban osvrt dat je na trenutnu situaciju u regionu, te na izazove i prijetnje sa kojima se države u regionu suočavaju, kao i na modele zajedničkog odgovora.

"General Dakić je svoje kolege upoznao sa planovima angažovanja Crne Gore u okviru ponuđenih projekata kroz DECI inicijativu, kao i namjerom da se Crna Gora priključi grupi zemalja u oviru FNC, pod vođstvom Italije, kao i planovima kontribucije u NATO korpusu za brzi odgovor, sa sjedištem u Italiji (NRDC-ITA)", navodi se u saopštenju.

 Dakić je istakao da je DECI inicijativa odlična platforma za jačanje regionalne saradnje, a da su za Crnu Goru punopravno članstvo u EU, potpuna integracija u NATO i regionalna bezbjednost i stabilnost, najbitniji spoljnopolitički ciljevi.

Inicijativa postoji od 2012. godine. Osim naše države, njene članice su Austrija, Albanija, Hrvatska, Italija, Mađarska i Slovenija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.