Evropski parlament usvojio viznu liberalizaciju za Kosovo
Ilustracija

Evropski parlament usvojio viznu liberalizaciju za Kosovo

Ministarka evropskih integracija Kosova Dhurata Hodža saopštila je da je Evropski parlament danas izglasao zahtjev Komiteta LIBE o viznoj liberalizaciji građanima Kosova.

Hodža je na svom Facebook profilu saopštila da je to dobra vijest za građane Kosova, za slobodu kretanja i za budućnost kosovske omladine. 

"Naše institucije, na centralnom i lokalnom nivou, posvećeno su realizovale sve uslove za liberalizaciju. Nakon ovog izuzetnog posla u svim oblastima i na svim nivoima, ovo glasanje danas je zahvalnost i svjedočenje da naši građani zaslužuju slobodno kretanje", napisala je ona. 

Ministarka Hodža je istakla da će blagostanje građana Kosova ostati vladin prioritet i zahvalila se izvejstiteljki za Kosovo Tanji Fajon i parlamentarnim grupama u Evropskom parlamentu, kao i evroposlanicima koji su se složili sa slobodom kretanja građana Kosova, kao i na njihovom angažovanju da se liberalizacija viza dogodi što je prije moguće.

Nakon Evropskog parlamenta slijedi odluka Savjeta ministara unutrašnjih poslova Evropske unije.

Evropska komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i preporučila Evropskoj uniji ukidanje viza za kosovske građane, koji su jedini u regionu s viznim režimom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.