Hašim Tači, foto:AA

Tači o razgovorima s liderima u regionu

"Svi bi pozdravili postizanje sporazuma Kosovo - Srbija"

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da zemlje regiona podržavaju dijalog i mogućnost postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbje.

Tači je kazao da se proteklih dana sastao sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom, predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Makedonije Zoranom Zaevim i albanskim političkim liderima u Makedoniji, sa kojima je razgovarao o novonastalim okolnostima za mogućnost postizanja sporazuma Kosovo - Srbija. Tači je ocijenio da bi taj sporazum bio u interesu dvije države i dva naroda, a istovremeno bi imao pozitivan efekat i na region. 

“U okviru različitih stavova, prije svega, političkih, iskrenih mišljenja, analitičkih, akademskih, mogu se stvoriti i različitosti za i protiv sporazuma, što ja poštujem kao jako legitimno, ali važno je da su svi za sporazum Kosovo - Srbija. Ali ono što je jako važno je da su svi za dijalog i za pregovore i svi na regionalnom i međunarodnom nivou pozdravili bi sporazum Kosovo - Srbija”, kazao je Tači. 

2018091323234222837161717Web

Hašim Tači, foto:AA

On je ponovio da postizanje sporazuma neće biti lak proces, jer se treba uraditi demarkacija ili korekcija granice duge oko 430 kilometara.

“Ne može biti recipročnog priznanja bez završetka i tog procesa ili će se odvijati paralelno. Korekcija granice je moguća i obezbjeđuje Kosovu direktno priznanje od Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Priznanje od Srbije znači priznanje od pet država EU, Grčke, Španije, Rumunije, Slovačke i Kipra”, kazao je Tači. 

Dalje je istakao da to znači formiranje vojske Kosova i učlanjenje Kosova u NATO, kao i ukidanje ruskog veta u Savjetu bezbednosti UN-a i učlanjenje Kosova u sve međunarodne organizacije. 

Ponovio je i da je zahtjev lidera Preševske doline legitiman i zasniva se na volji građana. Poručio je i da je potrebno da se funkcionalizuje rad Pregovaračke ekipe Vlade Kosova i da se stvori što je moguće širi politički koncenzus unutar vladajuće koalicije i sa opozicijom, jer kašnjenje sporazuma, znači i kašnjenje integracija u EU. Naveo je i da ukoliko se postigne sporazum ni jedna politička partija neće moći da drži kao taoc realizaciju tog sporazuma, jer će se građani izjasniti na referendumu. 

Tači je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da niko ne može da predvidi datum postizanja sporazuma, te je istakao da se sporazum postiže između Kosova i Srbije, a ne Albanaca i Srba, kako to tvrdi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Takođe je naglasio da, bez obzira što se zvaničnici Albanije izjašnjavaju protiv korekcije granica, Kosovo samo odlučuje o sporazumu sa Srbijom. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.