Martinović: Penzioneri ljekove uzimaju na odloženo plaćanje, gdje su u zemljama EU ovolike penzije
Vladimir Martinović

Evropska praksa i Crna Gora

Martinović: Penzioneri ljekove uzimaju na odloženo plaćanje, gdje su u zemljama EU ovolike penzije

Purišić se poziva na evropsku praksu i tumači je nedobronamjerno, predstavljajući je kao model u obespravljivanju crnogorskih radnika i penzionera, što je apsurdno i van pameti, jer niti je to evropska praksa, niti se može tako tumačiti, saopštio je Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

"Naime, ako već pričate o evropskoj praksi, onda bi gospodine Purišiću, trebali navesti kolika je prosejčna zarada u zemljama EU i koliki je i kakav životni standard u istim. Poredeći Crnu Goru sa zemljama EU, ministar Purišić zaboravlja veoma važnu činjenicu da ovakav odnos od 182 000 radnika i 130 000 penzinera koji i sam kritikuje, nema nijedna zemlja EU, a sa druge strane treba istaći da su upravo on i njegova partija personifikacija nakaradne politike koju DPS sprovodi punih 30 godina. O tome kakve i kolike su penzije, najbolje govori činjenica da penzioneri jedva sastavljaju kraj sa krajem", naveo je Martinović.

Kako je kazao, osnovne egzistencijalne potrebe ne mogu ispuniti, a vrlo često ljekove uzimaju na odloženo plaćanje.Kazao je da kad se već pozivaju na evropsku praksu, da treba da kažu gdje su u zemljama EU penzije na ovom nivou.

"Takođe treba istaći da nijedna zemlja EU nema toliko radnih sporova pred domaćim i stranim sudovima koliko ih ima Crna Gora, sve pod plaštom reformi i evropskih standarda za koje se samo deklarativno zalažete ili na štetu crnogorskih radnika i penzionera. A upravo takva politika je dovela da za one najugroženije nema novca i da ljestvica za  ostvarivanje njihovih prava mora biti podignita na najviši mogući nivo. Odnos između penzionera i zaposlenih treba se popraviti kroz što veći broj novih radnih mjesta većim zapošljavanjem, a ne nikako kažnjavanjem istih", kazao je Martinović.

Međutim, kako je naveo, "novca ima kad treba subvencionisati Đukanovićeve kumove, prijatelje i rodbinu" i  kada funkcioner BS može kupiti stan za 20 000€, dok mu je, kako kaže, ostalih 60 000€ obezbijedila država od istih tih penzionera i radnika, koji gle čuda, mogu ugroziti stabilnost i održivost penzionog sistema.

"Znate dobro gospodine Purišiću da za ovu kukavičku reformu nijeste dobili mandat građana, jer nijeste imali ni političke hrabrosti ni moralne odgovornosti da im to predočite kao svoj program kao ni jedan ekonomski i finansijski potez koji ste povukli, već ste ih ubjeđivali u potpuno suprotno, kao što ste ubjeđivali majke da im naknade neće biti ukinute. To je klasično  varanje građana i svojih birača, iz čega slijedi da ste dio glasova stekli zloupotrebom, a dio varanjem i lažnim obećanjima. Sva istina oko ove nakaradne i sramne reforme se ogleda kao kroz Vaša obećanja data majkama", naveo je Martinović.

Postavlja se pitanje, kaže on, zašto ne uložiti određena sredstva u kapital Fonda PIO i izvrši njegova reorganizacija, već se vrši pritisak na obične radnike? Pita se zar to ne bi bila reforma koja bi istinski bila svima od koristi, a ne ova koju nudite? Pokušava se ugasiti požar u Fondu PIO, ali bezuspješno, kako je kazao, samo su dolili ulje na vatru i dodatno pogoršali situaciju.

"Takođe bilo bi poželjno da građanima Crne Gore date odgovor, zašto ste propustili da se makar dio sredstava od mnogih privatizacija ulože u Fond PIO i njegov kapital? Da li zbog toga što za to nije postojala vizija ili zato što je taj kapital išao u džepove privilegovanim i sumnjivim investitorima, bliskih vrhu ove vlasti? Ova i sve druge reforme koje sprovodite rade se isključivo na štetu radnika, penzionera i građana Crne Gore", zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.