Demokrate: Visina naših troškova je bila u potpunosti u skladu sa Planom
Momo Leković

Demokrate: Visina naših troškova je bila u potpunosti u skladu sa Planom

"Državna revizorska institucija dala je "pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Demokrata", a negativno mišljenje na rad Agencije za spječavanje korupcije za koju tvrdi da je dovodila, u višegodišnjem periodu, u pravnu zabludu političke subjekte. To je rezime ovogodišnje revizije DRI nad finansijskim poslovanjem Demokrata. Elementarno je očekivati poslije ovakvih optužbi od strane DRI reakciju ASK-a, jer u suprotnom ćemo zaključiti da se radi o dogovoru dvije nadležne institucije, da jedna dovodi u pravnu zabludu opozicione političke subjekte, a druga ih onda javno čereči za račun DPS-a", saopštio je Momčilo Leković, pomoćnik direktora Demokrata.

Državna revizorska institucija (DRI) odlučila je da zbog više nepravilnosti godišnji finansijski izvještaj Demokratske Crne Gore dostavi poslanicima Skupštine Crne Gore zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakona o radu.

Revizori su Demokratama dali pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj za 2017, ali negativno na usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativom.

Prema riječima Lekovića, DRI je definitivno postala jedna od najprljavijih alatki u rukama režima za obračun sa političkim protivnicima, odnosno opozicioniom partijama.

"Njihovo djelovanje je pri tom značajno sramnije, perfidnije i zlonamjernije od djelovanja nekih drugih državnih organa koji se u kontinuitetu takođe osporavaju. Prethodno ne može nikog da začudi ako se zna da opozicione partije kontroliše čovjek koji je direktno iz redova najviših organa DPS-a došao na mjesto senatora DRI. Tako da je revizorski izvještaj Demokrata pisao naš najveći politički neprijatelj DPS, direktno kroz lik Nikole Kovačevića, čovjeka koji je spreman po nalogu Mila Đukanovića da uradi sve što ovaj poželi na bijelom svijetu. Crna Gora je i po tome izuzetak. Zamislite da neko po partijskom zadatku ide na mjesto senatora, na poziciju koju u jednom društvu moraju pokrivati osobe sa neuipitnim kredibilitetom i nezavisnošću u svom radu i odlučivanju. Tragedija i posrnuće crnogorskog društva i sistema očito nemaju granica", ocijenio je Leković

Navodi da Državna revizorska institucija dijeli primjedbe opozicionim političkim partijama i daje sramna mišljenja, zato što su, kaže, postupali po pisanim uputstvima Agencije za spječavanje korupcije koja je saglasno Zakonu nadležna da “vrši kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja”, kao i “da vrši nadzor nad Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”.

"Znači, Agencija koja u susret svakim izborima donosi Plan kojim utvrđuje koliko maksimalno politički subjekti mogu imati troškova u kampanji i koja u toku kampanje po nekoliko puta detaljno kontroliše političke subjekte, je po riječima Državne revizorske institucije  “dovodila u pravnu zabludu političke subjekte”. Agencija nije imala bilo kakve primjedbe na poslovanje Demokrata u izbornim kampanjama i Planom je svim političkim subektima odredila da mogu u svim kampanjama za lokalne izbore u 2017. godini potrošiti maksimalno 106.683,32 eura. Državna revizorska institucija nam u septembru 2018. godine saopštava da smo u 2017. godini mogli imati maksimalne troškove za izborne kampanje u iznosu od 31.841,57 eura. Zamislite stanje u zemlji u kojoj dvije izuzetno značajne institucije različito tumače zakon, međusobno se optužuju, a opozicioni politički subjekti treba da trpe zato što su postupali po uputstvima institucije koji je nadležan za nadzor nad Zakonom", naglasio je Leković.

Ostaje, kako kaže, zaključak da se radi o dogovoru dvije nadležne institucije da jedna dovodi u pravnu zabludu opozicione političke subjekte, a druga ih onda javno čereči za račun DPS-a.

"Dakle, za izborne kampanje visina naših troškova je bila u potpunosti u skladu sa Planom koji je na osnovu Zakona utvrđivala Agencija za sprječavanje korupcije, plaćanja smo vršili sa izbornog računa dok je on po zakonu mogao biti aktivan, a nakon njegovog gašenja, s obzirom da se radi o partiji kao jedinstvenom pravnom licu ne može se zaustaviti naplata potraživanja, odnosno isplata dugovanja dobavljačima sa aktivnih računa partija. To je elementarna ekonomska i svaka druga logika, koja je u skladu sa zakonom", naveo je Leković.

Nadalje ističe da niti jedna primjedba koja je istaknuta u najnovijem izvještaju, nije bila navedena u prethodnom izvještaju, iako su,dodaje, istovjetno poslovali i u 2016., i u 2017. godini.

"To jasno ukazuje da je na djelu osmišljena, sinhonizovana i zlonamjerna akcija koja ima za cilj pokušaj diskreditacije najvećih protivnika režima, zato što su svi prethodni pokušaji bili neuspješni, jer živimo i radimo transparetno, odgovorno i zakonito. Čudi da DRI nije istakla da su Demokrate jedina politička partija koja nema blagajnu, koja od svog postojanja nije imala niti jedan jednini centa gotovinskog poslovanja, da se sve transakcije obavljamo preko računa, da niti jedan funkcionera ili član nije uzeo niti jednu jedinu dnevnicu za sve ove godine što su sami vidjeli, da izmirujemo uredno sve poreske obaveze, da obračunavamo zaposlene na puni iznos plata u skladu sa zakonom i mnogo toga drugog po čemu se izdvajamo ne samo u odnosu na političke partije, već i mnoga pravna lica u zemlji. Ovo su naravno uredno evidentirali prilikom kontrole, ali ne i javno istakli, zato što je zadatk bio bilo šta osporiti, pa čak i kada postupaš u skladu sa uputstvom nadležne Agencije", naveo je Leković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.