Kosovska opozicija pisala Mogerini: Ne podržavamo ideju korekcije granica
Federika Mogerini

Kosovska opozicija pisala Mogerini: Ne podržavamo ideju korekcije granica

Četiri opozicione stranke u Skupštini Kosova uputile su juče pismo visokoj predstavnici Federiki Mogerini, posrednici u dijalogu Kosovo-Srbija, kojim izražavaju nezadovoljstvo idejom o razmatranju razmjene teritorija ili korekcije granica.

Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, koji, kako navode, predstavljaju 60 odsto građana Kosova, ističu u pismu da ideja neće biti podržana, niti bilo koji sporazum koji potiče od takvih ideja, prenosi Anadolija.

U pismu se traži da se konačna faza dijaloga sa Srbijom zasniva na jasnim principima i okviru, ne ostavljajući po strani subjektivitet Kosova, koji je definisan Deklaracijom o nezavisnosti, mišljenjem Međunarodnog suda pravde i činjenicom da je Kosovo prihvatila većina slobodnih zemalja svijeta.

Opozicija ističe da početak novog procesa dijaloga bez neophodnih priprema, kako se trenutno trudi, neće uspjeti. 

"Puna je odgovornost Skupštine Kosova da odobri platformu za dijalog s dvotrećinskom većinom i samo na taj način može se osigurati legitimnost ovog procesa. Svaki drugi oblik dijaloga je predodređen na neuspjeh. U interesu je građana Kosova da dođu do takvog konsenzusa unutar Skupštine Kosova. Sadašnja Vlada je izgubila legitimitet da predstavlja Kosovo u ovom procesu i nova legitimnost Skupštine treba da se odvija u skladu s Ustavom Republike Kosovo", piše u pismu. 

Opozicija još napominje da visoko cijeneći ulogu EU u procesu dijaloga i podršku Sjedinjenih Američkih Država, vjeruju da EU i SAD treba da budu u potpunosti uključeni i da zahtijevaju da konačni sporazum sa Srbijom znači potpunu normalizaciju odnosa između dvije države.

"Potpuna normalizacija može se postići samo međusobnim priznavanjem. Konačni sporazum sa Srbijom treba da omogući neposredno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, prije svega u Ujedinjenim nacijama kao i otvaranje puta ka članstvu u EU i NATO-u", navodi opozicija. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.