Nije realno očekivati još jedan rebalans budžeta do kraja godine
ilustracija

Iz Ministarstvo finansija uvjeravaju

Nije realno očekivati još jedan rebalans budžeta do kraja godine

Nije realno očekivati još jedan, odnosno treći rebalans državnog budžeta do kraja tekuće godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U resoru Darka Radunovića Pobjedi su kazali da svi makroekonomski indikatori ukazuju na snažniji rast ekonomije, koji će se, kako kažu, odraziti i na stabilnu naplatu prihoda do kraja godine.

Prvi rebalans budžeta bio je u martu, a drugi u julu tekuće godine, a da su iz opozicije tada govorili da će biti još rebalansa do kraja tekuće godine.

"Donošenjem fiskalne strategije, rashodna strana budžeta je stavljena pod kontrolu. Zakonom je definisano da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, dok su sredstva u okviru kapitalnog budžeta za projekat auto-puta, koji je ujedno i najveći, već obezbijeđena. Istovremeno, uspješnim izlaskom na međunarodno tržište obveznica i dobijanjem garancije Svjetske banke pod veoma povoljnim uslovima obezbijeđena su sredstva za refinansiranje duga, finansiranje deficita i stvaranje rezerve. Na osnovu svih ovih razloga, nije realno očekivati još jedan rebalans budžeta do kraja godine", naglasili su u Ministarstvu, prenosi Pobjeda.

Vlada će, kako su kazali, nastaviti sa daljim sprovođenjem mjera fiskalne politike usmjerenih na dodatno jačanje fiskalne stabilnosti, kao i sprovođenjem strukturnih reformi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.