Pažin u Holandiji predstavio konkretne rezultate koje Crna Gora ostvaruje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
Foto:gov.me

Preporuka za brže pristupanje EU

Pažin u Holandiji predstavio konkretne rezultate koje Crna Gora ostvaruje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Na svim sastancima sa visokim holandskim zvaničnicima čuo sam riječi ohrabrenja i podrške za reforme koje je Crna Gora ostvarila, kao i očekivanja da će nas nastavak reformi koje sprovodimo dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na kraju dvodnevne zvanične posjete Kraljevini Holandiji.

"Na svim sastancima koje sam imao čuo sam riječi ohrabrenja i podrške za reforme koje je ostvarila Crna Gora, ali jednako tako i očekivanja da će Crna Gora nastaviti sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava, i dovesti do kraja integracioni proces i postati punopravna država članica Evropske unije. Složili smo se da je jasna evropska perspektiva najsnažniji podsticaj za nastavak ove vrste reformi. Takođe smo se složili da regionalni kontekst koji podrazumijeva politiku tolerancije, uzajamnog razumijevanja i demokratske kulture je nešto što je upravo na putu ostvarenja evropske vrijednosti i to je put na kojem treba istrajati", rekao je Pažin na kraju osjete naglašavjući da je Crna Gora snažno posvećena regionalnoj saradnji.

Razgovarajući sa holandskim poslanicima, članovima parlamentarnih odbora za evropske poslove i bezbjednost, Pažin je predstavio konkretne rezultate koje Crna Gora ostvaruje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocjenjujući da navedeni rezultati snaže temelje pravde i bezbjednosti u Crnoj Gori i širem regionu i preporučuju našu zemlju za brže pristupanje EU.

Ukazao je da je crnogorsko tužilaštvo, samo u ovoj godini do danas, imalo u radu prijave protiv 716 osoba zbog krivičnih djela korupcije i protiv 115 osoba zbog organizovanog kriminala. Podsjetio je, takođe, i na nedavne zapljene više tona narkotika i policijske akcije kojima je spriječen veći broj najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala, saopšteno je iz Vade.

Prilikom susreta sa savjetnikom holandskog premijera Majklom Stibeom, potpredsjednik Pažin je zahvalio na istrajnoj podršci holandske vlade politici proširenja i napretku Crne Gore ka članstvu u EU, ukazujući da je veoma važno da bude zadržan princip regate, odnosno princip napretka zasnovanog na pojedinačnim zaslugama država kandidata.

Pažin je saopštio svojim sagovornicima da, na bazi ostvarenih rezultata, Crna Gora očekuje podršku Holandije za brži napredak u predstojećoj odlučujućoj fazi procesa pristupanja Evropskoj uniji, ocjenjujući da je podrška članstvu Crne Gore u EU najbolji podsticaj politici afirmacije evropskih vrijednosti, mira i prosperiteta u širem regionu Zapadnog Balkana.

On je zaključio zvaničnu posjetu Kraljevini Holandiji učešćem na Specijalnom događaju povodom obilježavanja 125 godina od Haške konferencije za međunarodno privatno pravo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.