Evropska komisija predložila ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena
Ilustracija

Posljednje obavezno pomjeranje sata naredne godine

Evropska komisija predložila ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena

Evropska komsija predložila je danas zemljama članicama uredbu koja predviđa prekid prakse pomjeranja sata u ljetnjem i zimskom periodu.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je prijedlog za ukidanje pomjeranja sata, prema kojem bi zemlje članice EU od 2019. godine prestale sa praksom ljetnjeg i zimskog računanja vremena, odnosno prešle na jedno vrijeme tokom cijele godine. Zemlje članice imaju rok do aprila 2019. godine da odaberu trajni izbor za računanje vremena, odnosno da li će to biti ljetnji ili zimski.

One zemlje koje odaberu ljetnje računanje vremena posljednje obavezno pomjeranje sata je 31. marta 2019. godine, dok će one zemlje koje trajno pređu na zimsko računanje vremena, to posljednji put učiniti 27. oktobra 2019. godine. 

Da bi ovaj prijedlog prošao potrebna je zvanična potvrda Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta.

Evropska komisija nedavno je objavila i preliminarne rezultate online ankete o pomjeranju sata zbog prelazaka na ljetnje i zimsko računanje vremena u Evropi prema kojem se 84 posto učesnika ankete izjasnilo za ukidanje regulative o pomjeranju sata.

U anketi je učestvovalo 4,5 miliona ispitanika iz svih EU 28 zemalja, što je dosad najveći broj učesnika u bilo kojoj od javnih konsultacija pokrenutih od EK.

Od 1980-ih godina EU je postepeno uvodila zakonodavstvo koje su prihvatile članice složivši se da koordiniraju promjenu vremena na satovima u skladu s tim. Od 1996. godine svi Evropljani pomjeraju satove za jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u martu i jedan sat unazad posljednje nedjelje u oktobru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.