Članice NATO-a u Crnu Goru investirale 244,4 miliona eura
Ilustracija

Za prvih sedam mjeseci 2018.

Članice NATO-a u Crnu Goru investirale 244,4 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI je od početka godine do kraja jula iznosio 466,8 miliona eura, što je 47,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Istovremeno, iz države se odlilo 270,4 miliona eura SDI, što je skoro 67 miliona više nego u istom periodu 2017.

“Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja jedne velike kompanije”, kazali su Dnevnim novinama iz CBCG.

Rezultat toga je, kako navode, neto priliv SDI od 196,4 miliona eura, što je 21,3 odsto manje nego u uporednom periodu.

Kada je riječ o prilivu SDI iz zemalja članica NATO saveza, u proteklih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima, on je iznosio 244,4 miliona eura, što je 118,8 odsto više nego u istom periodu 2017. Tada je u Crnu Goru priliv SDI iznosio 111,7 miliona eura.

U CBCG smatraju da je jedna godina relativno kratak rok da bi se sagledao efekat bilo kojih integracija.

“Najveći priliv SDI u proteklih sedam mjeseci 2018. ostvarile su Italija sa 16,5 odsto ukupnog priliva, zatim Mađarska sa 12 i Rusija sa 7,8 odsto”, naveli su iz CBCG.

Na pitanje ko su, trenutno, najvećih pet stranih investitora u Crnoj Gori, iz CBCG ukazuju da shodno Zakonu o statistici i statističkom sistemu, podaci o pojedinačnim investitorima smatraju se individualnim podacima koji su strogo povjerljivi, zbog čega nije moguće njihovo objavljivanje.

CdM/Dnevne Novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.