Svilanović: Bezbjednost i vladavina prava u direktnoj vezi s ekonomskim rezultatima
Goran Svilanović

Bledski strateški forum

Svilanović: Bezbjednost i vladavina prava u direktnoj vezi s ekonomskim rezultatima

Govoreći na panelima posvećenim bezbjednosti i vladavini prava na 13. po redu Strateškom forumu na Bledu, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović naglasio je neraskidivu povezanost ove dvije teme sa ekonomskim rezultatima.

Podaci iz našeg godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnijenja, Balkanski barometar, za 2018. su zapanjujući jer pokazuju da 79% građana iz regiona smatra da se zakon ne primjenjuje jednako na sve, a čak 70% njih nema povjerenja u institucije, a uz to  jedna trećina stanovništva  smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji. Da bi se to promijenilo moramo neumorno raditi na poboljšanju samih sebe, rekao je Svilanović, dodajući da naša društva treba da vide trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana. 

„Savjet za regionalnu saradnju će, stoga, zajedno sa našim partnerima u regionu, nastaviti sa radom na povezivanju regiona sa EU kroz pametna ulaganja koja donose visoku dodatu vrijednost i otklanjajuu smetnje i prepreke u različitim fazama ekonomskog života. Jednako važno je i jačanje vladavine prava, odgovornosti i transparentnosti, potpomognute sigurnim i stabilnim ambijentom“, rekao je Svilanović. 

Svilanović se takođe dotakao sve većeg broja sajber prijetnji i incidenata, s obzirom da se 8. konferencija Foruma bezbjednosnih organa Jugoistočne Evrope (SEENSA), koju zajednički organizuju Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i Kancelarija Vlade Slovenije za zaštitu tajnih podataka, održava na marginama Strateškog foruma na Bledu.

 „Sajber prostor je okosnica (digitalnog) društva i ekonomskog rasta, ali incidenti u području kibernetičke sigurnosti mogu prekinuti pružanje najvažnijih usluga i poljuljati povjerenje stanovništva u digitalne usluge i proizvode. Procjenjuje se da sajber napadi svake godine svjetsku ekonomiju koštaju 400 milijari eura,“ objasnio je Svilanović.

On je predstavio preliminarne nalaze studije o sajber bezbjednosti u regionu, koju je naručio Savjet za regionalnu saradnju, a koja treba biti gotova do kraja septembra. Rezultati studije pokazuju da je većina glavnih agencija u ovoj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za 'odliv mozgova', s obzirom da je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU. 

Svilanović je dodao da Forum bezbjednosnih organa Jugoistočne Evrope može imati odlučujuću ulogu kao mehanizam za zaštitu kritične infrastrukture, poboljšanje nivoa razmjene informacija i podizanje svijesti o sajber sigurnosti u svim slojevima društva u regionu, čime bi se unaprijedila regionalna i međunarodna saradnja u domenu kibernetičke sigurnosti, i naglasio da je Savjet za regionalnu saradnju spreman da se i dalje angažuje i podrži napore u ovoj oblasti. 

„Sigurnosna pitanja, međutim, nisu jedina važna pitanja na kojima trebamo raditi, jer svrha proširenja nije samo da Evropa bude sigurnija. Trebamo izbjegavati širenje diskursa sekuritizacije koji može dovesti do pogrešnih zaključaka i trebamo se baviti sigurnosnim pitanjima kao neodvojivim dijelom naših ukupnih aktivnosti u domenu povezivanja, mobilnosti i konkurentnosti  regiona,“ zaključio je Svilanović.   

Strateški forum na Bledu predstavlja vodeću međunarodnu konferenciju u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi na kojoj se okupljaju učesnici najrazličitijih profila, uključujući šefove država i vlada, ministre, diplomate, poslovne ljude, akademike i stručnjake, mlade i medije iz svih dijelova svijeta. Forum je usmjeren na uključivanje učesnika u diskusije o važnim regionalnim i globalnim izazovima kao i u iznalaženje funkcionalnih rješenja za te izazove. www.bledstrategicforum.org

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.