CG može završiti pregovore prije 2025.gdine

Politika proširenja jedna od najuspješnijih projekata EU

CG može završiti pregovore prije 2025.gdine

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović smatra da Crna Gora može završiti proces pregovora sa Evropskom unijom (EU) i prije 2025.

Kako navode iz resornog ministarstva, Darmanović je učestvovao od 10. do 11. septembra na Bledskom strateškom forumu (BSF).

Ovogodišnji BSF, pod nazivom "Prevazilaženje podjela" posvećen je aktuelnim političkim i bezbjednosnim izazovima u Evropi i svijetu kao što su budućnost EU i politike proširenja, aktuelni odnosi na Zapadnom Balkanu i uticaj naučnog i tehnološkog napretka na savremeno društvo. 

Darmanović je tokom Foruma bio govornik na panelu "Zapadni Balkan – izgubljene godine ili nova nada", sa fokusom na evropsku i evroatlantsku perspektivu našeg regiona.

"Politika proširenja je jedna od najuspješnijih projekata EU od njenog nastanka i da postoji snažna podrška pristupanju EU u svim zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Darmanović.

On je uvjeren da Crna Gora može završiti proces pregovora sa Evropskom unijom i prije 2025.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u regionu, šef diplomatije je naglasio da treba biti optimista i izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom Makedonije i Grčke, koji uskoro treba da dobije svoju verifikaciju na referendumu.

"Pozitivan proces u interesu stabilnosti regiona je i dijalog Beograda i Prištine, koji Crna Gora nastavlja snažno da podržava", dodao je Darmanović.

Tokom Bledskog strateškog foruma, Darmanović se sastao i sa potpredsjednikom Vlade Kosova Enverom Hodžajem, ministrom vanjskih poslova Malte Karmelom Abelom, generalnom sekretarkom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Helgom Marijom Šmit i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom.

"Tokom svih razgovora pohvaljena je pozicija Crne Gore kao faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu, predvodnika procesa evropskih integracija i konstruktivnog partnera u rješavanju regionalnih pitanja", naveli su u saopštenju.

Forumu su prisustvovali visoki zvaničnici Slovenije, regiona i Evrope.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.