Jačanje saradnje između Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i NVO
Foto: Ilustracija

Potpisan Memorandum

Jačanje saradnje između Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i NVO "Green Home"

Kako je saopšteno iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i NVO "Green Home" , njihovi predstavnici su potpisali Memorandum o saradnji za unaprjeđenje zakonodavnog okvira i implementacije istog u oblasti strateške procjene uticaja (SPU) i procjene uticaja na životnu sredinu (PU).

Kako je saopšteno, potpisivanjem memoranduma želi se unaprijediti i jačati saradnja Agencije i NVO "Green Home" sa ciljem doprinošenja unapređenju zakonodavnog okvira i njegove implementacije kada su u pitanju procjene uticaja na životnu sredinu.

„Cijeneći činjenicu da u pogledu zaštite i unapređivanja životne sredine ključnu ulogu pored donosioca odluka ima i NVO sektor, smatram da jedan ovakav projekat predstavlja potvrdu dobre dosadašnje saradnje i korak više u razvijanju partnerstva između Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i NVO 'Green Home' u narednom periodu. Saradnja sa NVO sektorom, kao važnim partnerom, predstavlja jaku polaznu osnovu u rješavanju postojećih problema u oblasti životne sredine koji svojim projektima i inicijativama doprinosi rješavanju ekoloških problema, podizanju svijesti i informisanosti javnosti, te posebno u procesima odlučivanja. Imajući u vidu važnost mehanizama strateške procjene uticaja planova i procjene uticaja projekata na životnu sredinu, smatram da je zajedničko djelovanje u daljem unaprijeđenju implementacije zakonodavnog okivira iz ove dvije oblasti, od izuzetne važnosti", izjavio je Nikola Medinica, direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Zahvaljujući između ostalog i dosadašnjoj zajedničkoj saradnji, kako je Medenica kazao, u ovom trenutku se može konstatovati da je napravljen veliki napredak u podizanju kvaliteta samog postupka, kao i dokumenata Izvještaja o SPU i Elaborata procjene uticaja. S obzirom da se u praksi i dalje susreću sa primjerima koji pokazuju  da na pojedinim nivoima još uvijek postoje nedostaci, jasno je da je neophodno dalje angažovanje svih aktera uključenih u sprovođenje ovih postupaka

Kako je kazao, adekvatna primjena i korišćenje ova dva izuzetno važna mehanizma zavisi od velikog boja faktora i činioca, potpisivanjem ovakvog jednog memoranduma izražavaju spremnost da kroz zajedničku saradnju doprinesu unaprjeđenju implementacije ova dva Zakona, a samim tim i njihovih osnovnih ciljeva.

"Od 2008. godine kada su stupili na snagu zakoni o procjeni uticaja na životnu sredinu (PU) i strateškoj procjeni (SPU), u Crnoj Gori je pripremljen i odobren veliki broj razvojnih planova, programa i projekata koji imaju ili će imati značajne uticaje na životnu sredinu. Na osnovu dosadašnjih iskustava postavlja se pitanje da li se procjene uticaja kao važni  instrumenti zaštite životne sredine u potpunosti primjenjuju u skladu sa zakonskim aktima", izjavila je Nataša Kovačević, izvršna dirketorica NVO "Green Home".

Stiče se utisak, kako je navela, da je podrška zaštiti životne sredine više deklarativne prirode nego što postoji stvarna spremnost da se dosljedno sprovedu napredna zakonska rješenja i strategije koje se često donose u procesu usklađivanja domaćih sa EU politikama i međunarodnim standardima.

"U duhu direktiva EU, djelotvorno učešće javnosti treba da omogući pojedincima i organizacijama da iznesu mišljenja i razloge za zabrinutost, a donosiocima odluka da uzmu u obzir ono što može biti od značaja za samu odluku. Na ovaj način se povećava odgovornost i transparentnost u procesu donošenja odluka, a istovremeno se doprinosi podizanju svijesti o pitanjima životne sredine i podršci za donesene odluke. Poredeći ovaj pristup direktiva EU i praksu kod crnogorskih procjena uticaja može se reći da je u ovom dijelu postupka postignut najmanji napredak i da su procesi obavještavanja, učešća i konsultovanja javnosti u procjenama uticaja i dalje daleko od ovakvog ishoda", kazala je Kovačević.

U zaključku se, kako je naveo, može reći da različiti akteri imaju različite poglede, nivo razumjevanja i očekivanja vezano za primjenu procedura procjena uticaja, pa je u cilju podizanja nivoa transparentosti, uključivanja javnosti i razvijanja povjeranja potrebno uložiti dodatne napore, prvenstveno kroz adekvatnu razmjenu informacija i razvoj kapaciteta.  Vjeruju da će se realizovanjem aktivnosti koje su definisane potpisanim Memorandum unaprijediti stanje u ovoj oblasti.

Kako se navodi, memorandum je potpisan u okviru projekta „Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno – ekonomski razvoj CO – SEED“ koji je podržan od strane EU. Cilj projekta je, kako su kazali, doprinošenje održivom upravljanju prirodnim resursima kroz unapređenje zakonodavnog okvira koji reguliše oblast SPU i PU i obezbjeđivanje da proces donošenja odluka u oblasti procjena uticaja na životnu sredinu bude participativniji i transparentniji. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.