Predstava
Foto: Gradsko pozorište Podgorica

Govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“

Predstava "Prodavnica igračaka" u srijedu u KIC-u Budo Tomović

„Prodavnica igračaka“ (6+), u produkciji Gradskog pozorišta, otvoriće u srijedu 12. septembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” sedmo izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica 2018, saopšteno je iz Gradskog pozorišta Podgorica.

Kako se navodi, prema tekstu rumunskog autora Aleksandrua Popeskua, predstavu je režirao i adaptirao poljski reditelj Jaroslav Antonjuk, a ulaz je slobodan.

 

Ističe se da do 16. septembra u okviru Festivala najmlađa publika biće u prilici da vidi predstave koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored ansambla Gradskog pozorišta, Festival će ugostiti teatre iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije. 

Pozorište glumca i lutke Ternopolj (Ukrajina) izvešće „Priče o piletu zvanom Rjaba“, Teatar za djecu i mlade iz Skoplja (Makedonija) igraće predstavu „Tobi”, Kuća lutaka Leteća ruka iz Ljuljeburgasa (Turska) izvešće predstavu „Kamen”, dok će Teatar lutke i glumca iz Valbžiha (Poljska) odigrati „Porodičnu zabavu“, saopšteno je.

Iz Srbije, kako se navodi, ove godine na Festival stiže Dečije pozorište iz Subotice sa predstavom „Par cipela”. Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kao i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca. 

Kako je saopšteno, „Prodavnica igračaka“ priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom.

Ova priča, kako je navedeno, najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednosti imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost. „Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.