Jevreji slave dolazak 5779. Nove godine
Foto: Ilustracija

Obilježavaju je tradicionalnom večerom

Jevreji slave dolazak 5779. Nove godine

Jevreji širom svijeta slave dolazak 5779. jevrejske Nove godine - Roš Hašana.

Vjeruje da se tada čovjek oslobađa društvenih tegoba da bi u novu godinu ušao očišćen od grijeha, a da bi cijela godina bila slatka na novogodišnjoj trpezi su slatkiši - jabuke i med.

"Mi jedni drugima kažemo Šana tova - srećna Nova godina", rekao je za RTS Danilo Medić, predsjednik Jevrejske opštine, prenosi Tanjug. 

On dodaje da je jedina razlika za večeru, u odnosu na bilo koje druge večere, to što se hala, tj. hljeb, umače u med umjesto u so, da bi Nova godina bila slatka. 

"To je večera. Umače se i jabuka u med da bi godina bila slatka. I ima još jedan simbol, to je nar. Nar ima puno sjemenki unutra, a to znači da budemo plodni", kaže Medić. 

Jevrejska Nova godina računa se po Tori od postanka svijeta, obilježava se dva dana i to u sinagogama, molitvama pokajanja. To je period preispitivanja, šta se u prethodnoj godini loše uradilo, da bi se to moglo popraviti u narednoj godini, podsjeća Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.