Oko 80 osoba završilo iza rešetaka zbog neplaćanja alimentacije
ilustracija

Za tri godine

Oko 80 osoba završilo iza rešetaka zbog neplaćanja alimentacije

Iza rešetakaje u protekle tri godine završilo oko 80 osoba koje nijesu htjele da plaćaju dosuđenu alimentaciju.

Plaćanje alimentacije, kao obaveza jednog od roditelja, mehanizam je koji ima za cilj da finansijski zaštiti djecu od posljedica bračnog brodoloma. Iako je prema zakonu nedavanje izdržavanja krivično djelo, nije rijetkost da se eskivira ta obaveza. U prilog govore i podaci Osnovnog suda u Podgorici da je u posljednje dvije i po godine dosuđeno da 116 osoba mora da plaća izdržavanje djeteta, a samo pet osoba u istom periodu je oslobođeno te obaveze. 

Advokatice Maja Živković i Gorica Vujisić pojašnjavaju za Pobjedu, da roditelji često kao opravdanje neplaćanja alimentacije navode loše imovno stanje ili bojazan da će novac otići u druge svrhe, a ne za dijete.

“Loše imovinsko stanje kao razlog za nedavanje izdržavanja samo po sebi nije prihvatljivo opravdanje, pri čemu napominjem da je porodičnim zakonom propisano da roditelji imaju pravo i dužnost da izdržavaju dijete, a da i u slučaju ograničenja roditeljskog prava ne biva oslobođen dužnosti da izdržava svoje dijete”, navodi Živković.

Pored ovog razloga, ona ističe da često jedan od roditelja, koji je obavezan na davanje izdržavanja, smatra da će novac potrošiti drugi roditelj na svoje potrebe, a ne za potrebe djeteta.

“U najvećem broju slučajeva ovo je rezultat niske svijesti roditelja o pravu i dužnosti u pogledu izdržavanja djeteta, svakodnevnim potrebama djece, naročito kada ona veći dio vremena ne provode kod tog roditelja”, dodaje Živković.

Ona objašnjava da se zbog neplaćanja izdržavanja može izreći pored zatvorske i novčana kazna, ali i uslovna osuda.

“Koju krivičnu sankciju će sud, u konkretnom predmetu, izreći zavisi od okolnosti svakog slučaja. Uticaće i to koliko se duguje, koliko dugo nije uplaćivana alimentacija, tako da sve to, uz postojanje olakšavajućih ili otežavajućih okolnosti, definiše kaznu”, objašnjava ona.

Advokatica Gorica Vujisić precizira da se obaveza davanja izdržavanja najčešće utvrđuje presudom u parničnom postupku kojom se utvrđuje tačan iznos visine izdržavanja, rok do kojeg je to lice dužno da isplati iznos dosuđen presudom i način na koji je dužno da izvrši isplatu.

Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.