Kampanja Budi odgovoran: Zbog fiskalnog računa kazna 3,8 hiljada eura
Ilustracija

Kampanja Budi odgovoran: Zbog fiskalnog računa kazna 3,8 hiljada eura

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirana 21 primjedba, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne, od 300 i 3,8 hiljada eura.

Inspektori su sa 3,8 hiljada eura kaznili podgorički Il Forno, zbog neizdavanja fiskalnih računa, a kafanu kod distribucije u Beranama sa 300 eura, zbog neprijavljenih radnika.

Prilikom kontrole prodavnice garderobe Sara u Podgorici, u objektu nije zatečena poslovna dokumentacija iz nadležnosti Tržišne inspekcije, niti se moglo obezbijediti prisustvo izvršnog direktora. Prilikom ponovne kontrole konstatovano je da je objekat zapečaćen po rješenju Poreske uprave.

Inspekcija rada, kako je objašnjeno u odgovoru na prijavu da beranska Uprava za šume ne isplaćuje zarade, nije nadležna da obavi kontrolu, jer se radi o upravnoj organizaciji gdje se primjenjuje zakon o državnoj upravi. Inspektori nijesu mogli ni da obave kontrolu podgoričkog lokala Urban, jer pritužba nije bila potpuna.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole frizerski salon Ivana i prodavnice u Podgorici, pekare Dukat i autoperionice na Cetinju, pulta ispred hotela Splendid u Bečićima, ugostiteljskog objekta Amore u Ulcinju i parkinga Square u Herceg Novom.

Od 21 pritužbe, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, u proceduri je njih pet, koje se odnose na ulcinjski Tuti fruti, hotel Stela i brzu hranu Visar u tom gradu, fizioterapeuta u Podgorici i kafanu Vertan u Pljevljima.

Odgovor nijesu dobile pritužbe koje se odnose na Macao plažu u Ulcinju, korišćenje službenih vozila u privatne svrhe u Bijelom Polju i nedostatak ulične rasvjete u Nikšiću.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Mina/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.