Probiotici ipak nisu toliko dobri

Istraživanje pokazalo

Probiotici ipak nisu toliko dobri

Grupa naučnika tvrdi da probiotici, često zvani kao "dobre bakterije" nisu tako zdravi kao što smo mislili.

Šta se dešava u našem organizmu kada konzumiramo probiotike, pokazali su nam istraživanja naučnika iz Izrale koji su detaljnom analizom proučili šta se tada dešava u stomaku,prenosi Alo.

Iako smatramo probiotike zdravim, rezultati su pokazali da nemaju veliki uticaj na naš organizam. 

Autor studije Eran Elinav kaže da je osnovni cilj ove studije bilo utvrđivanje i djelovanje probiotika koje kupujemo u supermarketima na ljudski organizam.

Tim na naučnom institutu Vajzman je napravio sopstveni koktel probiotika koristeći 11 vrsta bakterija koje su prepoznate kao dobre bakterije, uključujući Lactobacillus and Bifidobacteriju.

Probiotik je pilo 25 zdravih dobrovoljaca tokom jednog mjeseca. Zatim su im uzeli uzorke s više mjesta, od trbušne duplje do tankog i debelog crijeva.

Cilj im je bio da provjere da li su se bakterije uspješno naselile i da li su dovele do nekakvih promjena u aktivnostima crijeva.

U većini slučajeva su se bakterije kratko zadržale u probavnom sistemu prije nego što su ih "pregazili" naši sopstveni mikrobi. Doktor Eran Elinav kaže da je stoga pogrešno očekivati da će gotov probiotik jednako djelovati na sve.

Elinav je istakao da bi probiotici u budućnosti trebalo da se prave prema potrebama individualnih pacijenata, jer je ovakvo njihovo konzumiranje potpuno beskorisno.

Rezultati, ove studije opisani su u časopisu "Cell".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.