U Crnoj Gori 8 hiljada građana ne zna da čita i piše
ilustracija

Međunarodni dan pismenosti

U Crnoj Gori 8 hiljada građana ne zna da čita i piše

Danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti, a u Crnoj Gori oko osam hiljada građana ne zna da čita i piše, pokazuju zvanični podaci.

Podaci o oko 8.000 nepismenih odnose se na one koji se, u nedostatku znanja slova, na zvaničnim dokumentima potpisuju otiskom prstom. 

Među nepismenima je najviše lica starije životne dobi, čija je prosječna starost preko 60 godina, prenosi AA.

Međunarodni dan pismenosti prvi put je obilježen 1966. godine. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

Prema podacima UNESCO-a, od 7,5 milijardi stanovnika u svijetu, 775 miliona ne zna da čita i piše. Od tog broja, dvije trećine ili blizu 500 miliona su žene. Većina njih živi u južnoj i istočnoj Aziji, kao i u Africi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.