Vučić na Kosovu:  Dug put je pred nama, mnogo je trnja i problema, Srbi južno od Ibra nemaju nikakvih raloga za zabrinutost
Foto:RTS

Započeo dvodnevnu posjetu

Vučić na Kosovu: Dug put je pred nama, mnogo je trnja i problema, Srbi južno od Ibra nemaju nikakvih raloga za zabrinutost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbi sa Kosova i Metohije koji žive južno od Ibra nemaju nikakvih razloga za zabrinutost i dodao da će, u slučaju da se pojavi spremnost da svi čuju njegove predloge o rješenju kosovskog problema, "svaki Srbin imati mnogo više prava i neuporedivo lakši i bolji život nego danas".

Odgovarajući na pitanja novinara ispred brane na jezeru Gazivode, Vučić je kazao da je položaj Srba koji žive južno od Ibra "izuzetno težak" ma koliko Srbija ulagala u te sredine, jer oni, kako je rekao, moraju da se snalaze svakog dana i da svojoj djeci obezbijede normalan život.

"Srbi južno od Ibra nemaju nikakvog razloga za zabrinutost jer nismo blizu dogovora, nemamo podršku međunarodne zajendice, posebno najmoćnije evropske sile. Svako od tih naših Srba ili njih 95 odsto već ima i kosovsko državljanstvo ali nam ne pada na pamet da oni treba da ostanu bez našeg državljanstva. Ako bi svi odjednom rekli da čekaju moje predloge za rješenje spora Srba i Albanaca, svaki Srbin imaće mnogo više prava i neuporedivo lakši i bolji život nego danas", dodao je Vučić.

Vučić izjavio je danas da će biti teško postići bilo kakav sporazum sa Prištinom i da neće moći da se sprovodu njegove ideje o razgraničenju, jer se tome protivi i najveća evropska sila, odnosno Njemačka, ali i Albanci.

On je novinarima na jezeru Gazivode na sjeveru Kosova rekao da Srbija ne može da prihvati nametnute odluke iz 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali da je dogovor teško postići jer se tome protivi najveća evropska sila.

"Ja sam predsjednik Srbije i radim ono što je realno i moguće i nastaviću da rzgovaram i izborim najviše što je moguće za svoj narod, a izgubim najmanje što moramo. Dug put je pred nama, mnogo je trnja i problema, ali se nadam samo da ćemo uspjeti da sačuvamo mir i da ćemo umjeti da razumijemo da u budućnosti prije svega vodimo računa jedni o drugima", rekao je Vučić.

On je naveo i da u današnjoj izajavi njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da ne treba mijenjati granice nije ništa novo, ali da to ne znači da Beograd ne može da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

"Moja snaga je toliko minimalna u poređenju sa snagom Merkelove. Ona je najveći evropski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo da promijenimo. I eto radosti nekima", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je došao na Kosovo i Metohiji u cilju očuvanja mira, stabilnosti i pokušaja da za buduća vremena pravimo bolje odnose Srba i Albanaca.

VucicZubinPotokVučić u Zubinom potoku, foto:RTS


Odlazak Vučića na Kosovo bio je neizvjestan sve do petka uveče, kada je predsjednik Srbije saopštio da i pored brojnih provokacija planirana posjeta neće biti otkazana.

U blizini spomenika caru Lazaru u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici privodi se kraju montaža bine sa koje će se Vučić sjutra obratiti građanima.

Na bilbordima su fotogarfije predsjednika, a čitav sjever oblijepljen je plakatima sa likom Aleksandra Vučića i porukom "Dobro došao predsjedniče".

Vidljivo je i više policajaca od uobičajenog broja, a brojne novinarske ekipe već nekoliko dana borave na sjeveru Kosova.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.