Od virusa Zapadnog Nila u Pomoravskom okrugu umrle dvije osobe
Foto: Ilustracija

Osobe od oko 70 godina

Od virusa Zapadnog Nila u Pomoravskom okrugu umrle dvije osobe

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji, epidemiolog Vesna Stefanović, izjavila je danas Tanjugu da su od virusne groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci, umrle dvije osobe u Pomoravskom okrugu.

Riječ je o starijim osobama, oko 70 godina, iz sela Veliki Popović opština Despotovac i iz Paraćina, precizirala je Stefanović.

Imali su komplikovani, neuroinvezivni oblik, koga prati neurogeni encefalitis, i najmanje ga ima, oko jedan odsto, objasnila je Stefanović.

Virus zapadnog Nila u Pomoravskom okrugu je izolovan u avgustu u Laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini, sa područja sela kraj Velike Morave, Oštirkovac u opštini Ćuprija i Čepure, opština Paraćin, dodala je ona.

U julu nije bilo zaraženih, pokazali su izvještaju monitoringa na virus Zapadnog Nila koji se kontinuirano sprovodi, napomenula je Stefanović.

Ona je dodala da je još kod tri osobe potvrđena bolest, ali je riječ o blažim oblicima.

Jedna osoba je liječena ambulantno, druga hospitalizovana, a treća je smještena na kliniku za zarazne bolesti Kliničkog centra Niš.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.