Merkel stigla u Skoplje: EU ima jak interes da Zapadni Balkan bude stabilan
Foto: Tanjug

Prva zvanična posjeta

Merkel stigla u Skoplje: EU ima jak interes da Zapadni Balkan bude stabilan

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Skoplju da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

Ispred zgrade Vlade Merkelovu su uz sve državničke počasti dočekali Zaev i njegovi najbliži saradnici, javila je agencija MIA.

Merkel je prva njemačka kancelarka koja je u posjeti Makedoniji, napominje agencija.

Nakon susreta sa Zaevom planirana je i zajednička pres konferencija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je doputovala danas u prvu zvaničnu posjetu Makedoniji, poručila je građanima da mogu i treba sami da odlučuju o budućnosti svoje države.

To može da bude članstvo u NATO I EU ako referendum od 30. septembra bude uspješan, rekla je ona, ali je i dodala da ima i određenih preduslova da bi se to ispunilo, prenosi MIA.

"Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. 30. septembra imate mogućnost, isto kao prije 27 godina, da glasate da li ćete pripadati EU I NATO, a to istovremeno znači prihvatanje dogovora sa Grčkom", rekla je Merkel na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevim.

Zaev se zahvalio Merkelovoj na otvorenoj podršci Njemačke evroatlantskim integracijama Makedonije.

Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska, dodao je on.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.