Puštena u rad najveća pomorska vetrofarma na svijetu, može da snabdijeva strujom 590.000 domova
Foto:EPA

Puštena u rad najveća pomorska vetrofarma na svijetu, može da snabdijeva strujom 590.000 domova

Najveća vetrofarma na otvorenom moru puštena je u pogon u Irskom moru, a ima kapacitet od 659 megavata, što je dovoljno da snabdijeva strujom 590.000 domova.

Džinovska vetrofarma „Volni ekstenžon“ blizu obale Kambrije koristi najnaprednija tehnološka rješenja, pa daje više struje nego što je bilo planirano.

Metju Rajt, jedan od direktora u danskoj energetskoj firmi „Orsted“, kaže da je uz pomoć većih turbina i njihovim boljim pozicioniranjem postignuto da se proizvodi više električne energije, prenosi RTS.

Gradnjom novih vetrofarmi oko britanskog priobalja znači da „Volni ekstenžon“ neće dugo držati titulu najveće.

„Istočna Anglija jedan“, kompanije „Skotiš pauer“, biće otvorena 2020. godine i imaće kapacitet od 714 megavata, dok će danski „Orsted“ narednih godina završiti dve vetrofarme „Hornzi“, kapaciteta 1.200 i 1.800 megavata kod obale Jorkšira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.