Nikšić

Demokrate i URA kritikuju Odluku žirija

"Tatjana Vukićević više nego iko zaslužuje Nagradu oslobođenja Nikšića"

Iz Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA kritikovali su Odluku žirija o ovogodišnjim dobitnicima Nagrade oslobođenja Nikšića.

Ovogodišnju Nagradu oslobođenja Nikšića dobili su prof. Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji, pozorišni reditelj i kulturni poslenik za dopirnos razvoju kulture u opštini Nikšić i Dušan Govedarica, književnik i kulturni poslenik, za ukupno književno stvaralaštvo.Specijalnu povelju Opštine Nikšić za humanost dobila je nikšićka heroina Tatjana Vukićević.

"Na veliko zaprepašćenje svih građana Nikšića, ali i cijele Crne Gore, ovogodišnja Nagrada "18. septembar" nije otišla u ruke onih koji spašavaju ljudske živote i pokazuju uzvišenu moralnost i najizrazitiji moral težnje, nego u ruke onog ko spašava fotelju svome šefu, a takav je Branislav Mićunović. Dati prvenstvo čovjeku koji baš ničim nije zadužio kulturu Nikšića u odnosu na humane Nikšićanke, jeste gaženje moralne tradicije Nikšića. Znali smo da Grbovića i žiri ne odlikuje težnja časnosti jer časti nemaju, ali je ova drskost nadmašila sva očekivanja.Ovo je najupečatljiviji pokazatelj duboke moralne krize u Nikšiću", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore. 

U toj partiji smatraju da je ovim potvrđeno  da je u Nikšiću na djelu vladavina najgorih te nastavak moralnog srozavanja nekada prestižne nagrade.

"Grbović i Žiri za dodjelu nagrade 18.septembar su dodjeljivanjem nagrade Branislavu Mićunoviću, a ne humanim ženama koje su se za račun života drugih građana našeg grada odrekle svog zdravlja, učinili najsramotniju odluku u istoriji Nikšića. Nije im prvi put da pogaze gotovo plebiscitarnu volju građana, a ona je ovaj put nedvosmisleno glasila da se upravo gospođama Vukićević i Maraš dodijeli Nagrada 18. septembar. Svi građani Nikšić, bez obzira na partijsku, nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost su iskazali divljenje prema humanim postupcima i moralnim aspiracijama gospođa Vukićević i Maraš, te smatrali da one zaslužuju najveće gradsko priznanje.Posle ove nezapamćene sramote Grbović i članovi žirija moraju neopozivo i hitno podnijeti ostavke", poručuju Demokrate.

Rade Milošević, politički direktor GP URA kaže da je odluka Žirija za dodjelu ovogodišnje Nagrade oslobođenja Nikšića pokazala je da predsjednik Opštine Veselin Grbović nastavlja praksu dodjeljivanja nekad prestižne nagrade svojim drugovima. 

"Ovog puta je otišao korak dalje, dodjelivši nagradu, grobaru crnogorske kulture Branislavu Mićunoviću. Kada su gradjani Nikšića čuli za odluku žirija zapitali su se čime je popularni Źaga zadužio Nikšić? Da li možda zbog vladinog Programa podrške razvoju kluture Nikšića čiji naziv vrijeđa ugled i istoriju Nikšića. Da li je Źaga samim tim što je iz budžeta Vlade CG davao naš novac zadužio Nikšić pa mu se moramo adekvatno odužiti? 
O ovogodišnjem Žiriju njegovom stvarnom predsjedniku Grboviću (poslušni jotovani šešir je samo glumio predsjednicu) najbolje govori činjenica da su  dodjelili  nekakvu utješnu nagradu - Povelju humanosti jednoj od heroina Nikšića, ženi koja je svijetli primjer grada pod Trebjesom i čitave Crne Gore. Tatjana Vukićević  više nego iko zaslužuje Nagradu oslobođenja Nikšića, jer je dala dio svoga života da bi spasila drugog u skladu sa najsvjetlijim primjerima čojstva i junaštva. Nasuprot njoj skorojevići i grobari nikšićke kulture dobijalju nagrade radeći, potpuno suptotno od Tatjane Vukićević, samo za svoje i partijske interese,  ne misleći na druge", saopštio je Milošević.
Još jednom se ispostavilo da partijski žiri radi ne poštujući kriterijume propisane Pravilnikom, nego po nalogu Grbovića i DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.